I sist torsdags utgave av avisa Innherred surmuler Høyre-veteranen, Sigvard Gilstad, over at han ikke fikk det som han ville under folkeavstemmingen om kommunesammenslåing mellom Levanger og Verdal.

Hva slags respekt er Gilstads innlegg egentlig et uttrykk for da spørsmålet tross alt ble avgjort i en demokratisk folkeavstemming – med høy valgdeltakelse og en bred, langvarig offentlig debatt? Hvorfor mener Gilstad at over 70 prosent av befolkningen i Verdal kommune ikke vet sitt eget beste? Av en så erfaren lokalpolitiker, som Sigvard Gilstad tross alt er, må jeg si at jeg hadde ventet en høyere grad av både respekt og etterrettelighet.

Innlegget fra Sigvard Gilstad finner du her: Budsjettdebatten på Verdal er en konsekvens av nei ved folkeavstemningen om kommunesammenslåing.

Hvis vi foreløpig ser bort fra at beskrivelsen Gilstad gir av Verdal kommunes økonomi faktisk er feil, så føyer Gilstads innlegg seg inn i en lang rekke forsøk fra sentrale, offentlige stemmer både i Levanger og Verdal, på systematisk å «prate ned» og svekke Verdal kommunes omdømme. Dette samtidig som kommunen leverer «all time high» i regnskapet for 2017. Hva er egentlig disse svartmalernes agenda?

Det er nemlig trist å se at Gilstad ikke er mer alene. Jeg er imidlertid ikke overrasket over dette. Gilstads innlegg er et uttrykk for en nedlatende og alt for utbredt holdning fra gammelt av, som alt for mange verdalinger opplever i ulike sammenhenger: «Det meste er tross alt bedre på Levanger.» Denne svært nedlatende holdningen eksemplifiserer seg gang på gang både fra administrasjonen i Levanger, politikere i Levanger og flere pressefolk. Noen ganger godt hjulpet av det politiske mindretallet, øvrige meningsbærere og andre skribenter fra Verdal. De siste ukene har disse aktørene forsøkt å dra opp en debatt om en virkelighet som ikke er den virkelige. Alle har selvfølgelig rett til å ha sin egen mening – men ingen har imidlertid rett til å ha sine egne fakta. Er det egentlig slik at Levanger kommune er bedre enn Verdal kommune på alle områder?

Ikke hvis vi skal tro den nye økonomisjefen i Verdal kommune – tidligere seniorrådgiver hos Fylkesmannen; Helge Holthe - av mange betraktet som det gamle Nord-Trøndelags klart ledende kommuneøkonom. I formannskapets siste møte kunne han orientere om tidenes overskudd - «All time high» - for Verdal kommune i regnskapet for 2017: Hele 33,5 millioner kroner. Godt over Kommunaldepartementets og Fylkesmannens anbefalinger. Det er ingen krise i Verdalsøkonomien, slik noen prøver å framstille det som, og det har det heller ikke vært de siste 15 årene.

De ulike tjenesteområdene i Verdal kommune har tvert imot aldri hatt bedre kontroll over sine budsjetter enn de har nå, og alle penger som kan avsettes til sparekonto er med på å gi en reserve som kan brukes i mer krevende tider. Ikke minst er dette viktig ved starten på tidenes investeringsløft i skole, barnehage, helse og eldreomsorg i Verdal. I Levanger kommune leverer helse- og omsorgssektoren røde tall på nesten 30 millioner kr alene i 2017. Er det dette budsjettunderskuddet Gilstad mener at Verdal trenger for å gi eldreomsorgen et løft?

Samtidig kommer Verdal bedre ut enn Levanger i Kommunebarometeret, som kommunesektorens eget fagblad, Kommunal-Rapport, utgir hvert år. Dette er den beste, og mest landsdekkende rangeringen av norske kommuner - basert på kommunale nøkkeltall. I tillegg sier Senter for økonomisk forskning at Verdal kommune er mer effektive enn Levanger, samtidig som Fylkesmannens måleindikatorer viser at Verdal kommune scorer bedre enn Levanger hva gjelder kommuneøkonomiens generelle tilstand blant nordtrønderske kommuner. Disse resultatene har vært bedre for Verdal enn for Levanger over tid, og har de siste årene bare vokst seg tydeligere og tydeligere. Dette passer imidlertid ikke inn i svartmalernes verdensbilde, og overses derfor glatt – også av Sigvard Gilstad.

To år er snart gått etter at den mest opphetede debatten om kommunesammenslåing gikk i avisspaltene. Enda har ikke en eneste en av aktørene som har prøvd seg klart å tilbakevise mine argumenter på en troverdig måte. Til dags dato er det faktisk fortsatt ikke påvist en eneste feil i mine mange innlegg tilbake til den gangen. Tvert imot: Til tross for at han som erfaren lokalpolitiker burde vite bedre, bringer Gilstad gjentatte ganger – i nedlatende avisinnlegg – uriktige opplysninger til torgs.

Har Gilstad, og andre i hans ærend, egentlig tenkt gjennom hva dette gjør med egen troverdighet?

Arild Pedersen

Gruppeleder, Verdal Ap