Det er kaldt ute, vedlagrene er tomme, og det er fare for at folk kommer til å fryse. Leser i avisene at Coop, Lade i Trondheim, får veden fra Balkan, Plantasjen i Åsane, Bergen, fra Øst-Europa. Det selges ved som kommer fra utlandet også på butikker her i Levanger, (dog ikke alle, ut fra det jeg har oversikt over). Samtidig bor vi i en skogkommune.

Det tar litt tid å få ny sending med ved fra utlandet, og derfor er det vedmangel akkurat nå.

I dag omsettes mye av veden i 40 og 60 liters sekker, og kjøpes som en dagligvare samtidig med andre varer i butikken. Vi bor i «luxuslandet» Norge, med høge lønninger. Vedforhandlerne kjøper billig ved i lavkostland. Det blir billig ved ut til forbruker på tross av lang transport. Det miljømessige kommer i annen rekke, - det trenger ikke vedforhandlerne å bry seg om, - det er ikke deres ansvar.

Det ligger fortsatt veldig mye ved i stabler som lager på gårdene og andre steder utover bygdene. Mye av den er «gammeldags ved», dvs. 60 cm favnved. Denne veden må kappes til 30 cm for at den skal kunne bli handelsvare, og helst legges i sekker.

Så har det blitt slik at det bare er bjørk som er bra nok for å kunne legges i ovnen. Det oppfatter jeg som en kraftig overdrivelse. Med dagens moderne rentbrennende ovner er det mindre forskjell på bjørk og andre treslag inklusive gran og furu. Samtidig har flere av de andre lauvtreslagene som vokser i vårt område tilnærmet like høg, og delvis høyere brennverdi enn bjørk, f.eks. rogn, hegg, selje. Det har blitt en status å fyre med bjørk.

I tidligere tider var det mange som hogg ved til eget behov. Det har det for en stor del blitt slutt å på. Dette fordi folk ikke «gidder» å holde på med dette. Vedhoggeren har blitt borte. Det på tross av at vedhogst foregår ute i frisk luft og det gir god mosjon. Det er mere «in» å isteden å trene inne på et treningsstudio, og da uten frisk luft !

I mens gror det norske landskapet igjen med vedskog!

Arne Ramdal