Venstre har gjentatte ganger tatt til ordet for en bærekraftig løsning på gjennomgangstrafikken i byens sentrum. Vi står fortsatt uten tiltak som har forbedret situasjonen, og vi mangler konkrete planer som sier hva som skal skje.

Videre utbygging i Kjønstadmarka, Vassdalen, Moafjæra, havneområdet, ny utbygging av Geitingsvollen, og generell fortetting, gjør at situasjonen går fra vondt til verre. Ny E6-trasé og plasseringen av veikryss, vil i tillegg påvirke kjøremønstrene, og må tas inn i arbeidet med en løsning.

Det er ikke vanskelig å forstå folks behov. Generelt skal folk nordover og sørover. De som bor på Nesset-siden, skal til Moan og til Røstad. Det samme skal de som bor på Bruborg-siden. Dermed blir det Kirkegata som alle må kjøre.

Tilbake i 2002 ble det, etter flere purringer fra Venstre, lagt fram en gatebruksplan. Den viste seg å ikke inneholde noen tiltak som reduserte gjennomgangstrafikken. På spørsmål om hva ordføreren ville gjøre med det, svarte han at han var fornøyd med den planen som konsulentfirmaet hadde lagt fram. Nå nylig ble det klart at en veibit i Levangersundet ikke blir noe av, noe som ikke kom som en overraskelse.

Det betyr at vi står helt uten en plan for hvordan den kritiske høye trafikktettheten i byen skal reduseres, og hvordan økt trafikk framover skal håndteres.

Vi kan ikke leve med at Levanger sentrum kveles av eksos og støv. Dette bidrar hverken til økt bolyst eller etableringslyst blant de næringsdrivende. Vi må utvikle sentrum slik at barnefamilier ønsker å bosette seg der, og sykkel blir et naturlig og effektivt fremkomstmiddel. Vi ønsker at folk skal komme hit og besøke oss i den trivelige trehusbyen, men nedstøva bygg og tungtrafikk er ikke akkurat god reklame. Vi må ta byen tilbake og gå fra ord til handling.

Levanger Venstre krever at det umiddelbart iverksettes et prosjekt med å forstå langsiktige behov for trafikkløsninger, utvikle en helhetlig plan, og at det tas konkrete initiativ til forpliktende tiltak for å gjennomføring.

Venstre har tidligere vist en løsning med en ny avlastningsvei som hovedsakelig følger jernbanetraseen, med rundkjøringer ved slakteriet, Brusvebrua, Mo gård og Branes. Folk fra Bruborgsiden kan kjøre inn på nyveien ved Brusvebrua, enten de skal til Moan eller Røstad. For folk fra Nesset er løsningen å snu hele kjøremønsteret i sentrum, slik at når du skal til og fra Nesset over Sundbrua, så kjører du på forkjørsvei. Kanskje finnes det en enda smartere løsning, men Levanger Venstre vil at en bærekraftig løsning lages nå.

Levanger Venstre mener at trafikk til byen er bra, men at gjennomgangstrafikk ikke er bra. Byen vår skal ikke være et veikryss, men et sted å bo, drive næring, og å besøke. Derfor må vi lage en skikkelig plan som løser problemet, og så må vi gjennomføre den.

Politisk uttalelse fra årsmøtet