I Innherreds torsdags utgave forrige uke vedr. salg av Volden skole, klarer nok en gang gruppeleder i AP å rette usaklige skyts mot sine politiske motstandere. Denne gang beskyldninger om populisme og hjemmesnekring. Også i mange av gruppeleders tidligere innlegg skytes det fra hoften, med karakteristikker og beskyldninger om uansvarlighet, svartmaling, skremselspropaganda, samtidig belærende og arrogante innlegg med liten selvkritikk, som setter egen politikk og meninger langt over andres, med liten forståelse og respekt for andre partiers politiske grunnlag og verdier. Men all kredit til gruppeleder, «kunnskapsnivået er vel langt over den menige manns», selvtilliten er stor både bak tastaturet og på talerstolen.

Verdal Høyre valgte å avslutte samarbeidet med AP bl.a. pga. disse forhold og ledelses manglende evne til et godt samarbeid med gjensidig respekt og god dialog.

Å miste flertall og styringen er utfordrende når en gjennom flere år har lagt seg til den vane at det i hovedsak er ens egen politikk som gjelder, og ikke har vert nødt til å kompromisse i vesentlig grad. Gruppeleders innlegg og retorikk bærer tydelige preg av dette.

Det politiske landskapet i Verdal er frem til neste valg endret litt, og dette er noe hele det politiske miljøet bør ta til etterretning, så vi i Høyre håper for fremtiden at det politiske miljøet kan samles om de beste løsninger for fellesskapet, respektere demokratiske vedtak, med en «god takt og tone» uten beskyldninger og nedsettende karakteristikker av andres politiske standpunkter og deres verdier.

Salg av Volden skole vart ett nederlag for Ap, da det politiske flertall ønsket å tilrettelegge for et mulig privat skolepedagogisk tilbud i kommunen, med å gi initiativtakerne muligheten til å kjøpe skolebygget. Ap ønsket tydeligvis ikke å støtte at skolen vart lagt ut for salg til høystbydende innenfor gjeldende reguleringsbestemmelser, men til en takst på 2,7 mill. Noe som fra initiativtakeren var antydet at ikke var realistisk pris for dem. Den åpenbare konklusjonen ut i fra Ap standpunkt er jo at de ikke ønsker et slikt skoletilbud i Volden, det hadde vert bedre om at de hadde vert ærlige på dette.

Scootersaken er en sak som kommer igjen, også der er vi i Høyre av den formening at alle muligheter må prøves uten at vi underlegger oss fylkesmannens foreløpige tolkning av forskriften. Vi er av den formening at forvaltningspraksis og lovanvendelse må baseres på objektive og uavhengige grunnlag, og ikke parters subjektive vurderinger. Saken er veldig uklar og gir mulighetsrom som må prøves, subsidiært et grunnlag for videre politisk prosess for en mulig endring av forskriften.

Verdal Høyre setter grunnlaget for lokalt selvstyre og råderett høyt, og er villige til å utfordre systemet så langt det er mulig. Å innta den holdning at det ikke nytter allikevel er for oss passivt, skal en få utrettet noe og nå målsettinger, må en bruke de muligheter og virkemidler som finnes.

Oddleiv Aksnes

Gruppeleder Verdal Høyre