8. mars, den internasjonale kvinnedagen, er en viktig dag også for norske kvinner og soroptimister. Levanger Soroptimistklubb vil også i år markere dagen i samarbeid med andre organisasjoner og kvinner i Levanger kommune. Program for dagen er annonsert.

Årlig markering av kvinners rettigheter kan vi følge mer enn 100 år tilbake i tid. FN vedtok å arrangere et internasjonale kvinneåret 1975 for å få fart på arbeidet med å avskaffe kvinnediskriminering. Noen år senere ble dagen gjort til en av FNs merkedager.

Vi finner likestilling mellom kjønnene som et av FNs viktige mål: «Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling»

Begge kjønn skal ha like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv. Kvinners tilgang til utdanning, helsetjenester, arbeid og juridiske rettigheter er nødvendig for å skape utvikling i et land.

Soroptimist International er et verdensomspennende kvinnenettverk uten kobling til religion og politikk. Soroptimistene har rådgivende status i FN og følger arbeider der.

Vi har et norsk utdanningsfond som bidrar til kvinner og jenters utdanning i mange land. Og gjennom et nordisk samarbeid har vi etablert SNLA: Soroptimist Nordic Leadership Academy, hvor unge, nordiske kvinner deltar i et lederutviklingsprogram.

I dag er det vanskelig å markere 8. mars uten å sende en tanke til «Me too»-aktivistene.

La oss som mennesker, kvinner og feminister markere 8. mars 2018 som en dag med fokus på kvinner og jenters rettigheter.

Liv S. Kjønstad

Solveig Lia

Jorunn Skogstad

Levanger Soroptimistklubb