Det har gått noen år siden min mormor, som var helsesøster, måtte møte i kommunestyret fordi de hadde fått nyss i at hun hadde en høyere inntekt mer enn min morfar, som var lensmann. Helt uhørt, mente de høye herrer. Siden min mormor nektet å gå ned i lønn ble enden på visa at min morfar gikk opp i lønn, og balansen var åpenbart gjenopprettet i den lille nordlandskommunen.

Ikke alle saker fremstår like åpenlyse, eller samlende. Men like fullt – det er mange ting det fortsatt er viktig å debattere og belyse. #Metoo har for eksempel avdekket mange grelle eksempler i krysningen makt og kjønn.

Mangfoldig ledelse. At nåløyet av mange ulike årsaker er smalere for kvinner enn for menn inn i ledelse, og spesielt toppledelse, er også et tap både for næringsliv og samfunnet som sådan. Næringslivet og samfunnet er mangfoldig, det bør også ledelsen gjenspeile.

Den stadig omstridte lederen i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, sier hun knapt hører noe mer fjollete enn når mannlige ledere påstår det er så vanskelig å finne kvinnelige lederkandidater. I Innovasjon Norge brukte de tre måneder på å sørge for at ledelsen besto av femti-femti kvinner og menn.

Selv har jeg vært leder i en kvinneforening og møtt svært mange kloke og kunnskapsrike kvinner som jeg uten tvil ville tiltrodd både styreverv og mere til. Mange av dem likevel med denne merkelig dårlige troen på seg selv som mange kvinner besitter, og som gjør at mentorordninger som eksempelvis DNB bruker synes nødvendig. Dessverre, kan man kanskje si.

Gode ordninger nødvendig. Og mange av disse kvinnene også med hverdager som knapt går opp tidsmessig. Noe som synliggjør viktigheten av å fortsatt jobbe for gode strukturer og velferdsordninger, skal man ha muligheten til full deltakelse i arbeidslivet også om man får barn.

Så har man kamper man skulle tro var over, men som fortsatt står på – og i størst grad rammer kvinner, som ufrivillig deltidsjobbing.

Og løfter man blikket ser man at i en del land styrkes ikke engang kvinners rettigheter, de svekkes.

Det er med andre ord fortsatt debatter å ta, paroler å gå under, strukturer å avdekke. God kvinnedag!

(Dagens leder i Innherred 8. mars 2018)