Kjære Linda Hofstad Helleland. Nylig lanserte du fem tiltak for et mer likestilt arbeidsliv. Du er opptatt av holdningsendringer, kvinnelige rollemodeller og at menn må ta del i likestillingskampen. Det er viktig, men historien har vist at de virkelige samfunnsendringene krever politiske og strukturelle grep.

Innlegget er et åpent brev til barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i anledning den internasjonale kvinnedagen 8. Mars.

Vi i FO har lenge vært pådriver for et likestilt arbeidsliv. Derfor ønsker vi å invitere ministeren til å samarbeid om å bedre likestillingen. Da må vi starte med det vi vet virker. Her er tre konkrete forslag:

1. Reverser endringene i arbeidsmiljøloven. En nylig fremlagt rapport fra Institutt for samfunnsforskning avdekker at mer midlertidighet gir mer utrygge jobber. Forskning viser også at en usikker tilknytning til arbeidslivet gjør det vanskeligere for sårbare grupper å ta opp brudd på rettigheter eller andre forhold i arbeidsmiljøet. Midlertidighet er med på å opprettholde diskriminerende strukturer i samfunnet. Unge arbeidstakere er mest utsatt for de uheldige konsekvensene av midlertidighet. Dette kan igjen gjør det vanskelig å etablere seg og stifte familie. Reversering av endringene i arbeidsmiljøloven er helt nødvendig for å sikre både likestilling og trygghet for alle virker.

2. Pålegg arbeidsgiver å jobbe med likestilling. Før din regjering kom på banen, hadde alle bedrifter plikt til å rapportere. Etter lovendringene som dere har gjennomført, er det nå kun 1,7 prosent av de private bedriftene som har en slik rapporteringsplikt. Et av initiativene dine er å jobbe for å endre holdninger hos arbeidsgivere og ha trykk på arbeidet med å få flere kvinnelige ledere og rollemodeller. Dette handler mer om bevisstgjøring enn handling. Her har du mulighet til å handle. Pålegg flere arbeidsgivere å rapportere hvordan de sikrer likestilling på sin arbeidsplass. Som kjent kommer ikke likestilling av seg selv.

3. Styrk innsatsen mot seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Ditt femte initiativ handler om å ta et oppgjør med seksuell trakassering i arbeidslivet. Dette er flott, men lite konkret. Her er to måter dette kan gjøres på:

Sikre at klager kan behandles av Diskrimineringsnemnda, slik at den enkelte slipper å gå til sivil rettsak.

Sørge for at arbeid mot seksuell trakassering er en del av det systematiske HMS-arbeidet, og sikre dette gjennom arbeidsmiljøloven.

Å sette likestilling på dagsorden fører ikke nødvendigvis til endring i seg selv. Dette er grep som raskt kan tas tak i. På kvinnedagen vil vi invitere ministeren til handling.

Heidi Ingeborg Klokkervold

fylkesleder

Jorunn Kjerkol

nestleder

Fellesorganisasjonen/ FO Trøndelag