Levanger er en av landets største landbrukskommuner, og mye av jorda er av de beste med tanke på en allsidig produksjon som korn, potet, grønsaker frukt og gras. Stortinget har satt opp målsetting om å redusere omdisponering av matjord til 4000 da pr år. Dette er de ulike partiene med på i Stortinget. Men når det kommer til de konkrete sakene, er det i de fleste tilfeller opp til lokalpolitikerne å bestemme. Da står valget ofte mellom lokale næringsinteresser og jordverninteresser.

Kommunestyret i Levanger hadde en slik sak til behandling siste uke. Da var det snakk om omdisponering av 5 da matjord. Fylkesmannens landbruksavdeling som skal ivareta den vedtatte nasjonale politikken om jordvern, anbefalte å gå imot omdisponeringen.

Gunnar Løvås foreslo å følge opp den vedtatte nasjonale politikken og anbefalingen fra landbruksmyndighetene . Men SVs forslag fikk bare 3 stemmer. SP, Venstre og Miljøpartiet De Grønne snakker høyt om jordvern på nasjonalt nivå, men her stemte de for nedbygging.

Dersom det skal ha noen verdi å snakke om jordvern, må det følges opp når det kommer til konkrete saker. Framtidige generasjoner kan ikke leve av festtaler, de må ha en sikker matforsyning.

Christer Lajord