I Trøndelag fant politikerne i nord og sør på egen hånd ut at de ville slå seg sammen til ett storfylke. Nå følger andre deler av landet etter. Det skjer med tvang. Stortingsflertallet har bestemt en ny fylkesinndeling. Det faller ikke i like god jord overalt. Særlig i Finnmark er både folket og de folkevalgte svært skeptisk, for å si det mildt. I Troms ser det ut som at flertallet av de folkevalgte aksepterer pålegget fra Oslo-byen. Men da tramper de i utakt med sine velgere, skal vi tro en meningsmåling som Sentio har fått gjort for NRK.

73 prosent av de spurte i Troms sier nei til et sammenslått Troms og Finnmark. I Finnmark er det hele 86 prosent av de spurte som synes det er en svært dårlig idé å bli tvangssammenslått med naboene lenger sør. Nå vil finnmarkingene også avholde en folkeavstemning om spørsmålet. Det skjer i løpet av våren eller forsommeren.

–Vår folkevilje er blitt avvist av Stortinget to ganger, som dermed ønsker å tvinge oss sammen. Med en folkeavstemning har vi muligheten til å sende en tungtveiende beskjed om hvor sterk motstanden faktisk er, sa fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), til NTB tirsdag.

Fikk ikke stemme. Heller ikke i Nord-Trøndelag var det voldsom applaus da toneangivende politikere i Arbeiderpartiet lanserte tanken om en fylkessammenslåing. Krefter i fagbevegelsen allierte seg med flere politiske partier og stilte krav om folkeavstemning. På samme måte som kommunalminister Monica Mæland har signalisert at regjeringa ikke vil ta hensyn til en folkeavstemning i Finnmark, ble et slikt krav avvist av flertallet av fylkespolitikerne i Nord-Trøndelag. Saken var åpenbart for viktig (eller for vanskelig) til at folket skulle blir hørt.

Det er spennende å følge prosessene som nå skjer nord i landet. Det er voldsomme reaksjoner i Finnmark mot direktivet fra stortingsflertallet. Hvis NRKs meningsmåling gir et riktig bilde av folkemeningen kan jo vi fra vårt ståsted relatere det til diskusjonen og folkavstemningen om å slå sammen Verdal og Levanger. Der var det 70 prosent nei i Verdal og 70 prosent ja i Levanger. I Troms og Finnmark er det 73 og 86 prosent nei. Uten at det så langt gir inntrykk på dem som har bestemt dette.

Det er med tvang at landet skal bygges. Så får vi etter hvert se hvordan det går!