Med de offentlige uttalelser særlig gruppelederne i Verdal SP og Verdal Høyre har gitt om hvem de legger til rette for som kjøper, og vedtaket om budrunde med en minstepris til gi-bort pris, kan man reise helt legitime spørsmål ved om kommende budrunde er uforbeholden. Jeg har mine sterke tvil om det er tilfelle, og her bør rådmannen etter min mening, få klarlagt om man med ovennevnte uttalelser og minstepris til grunn, er innenfor retningslinjene til ESA om salg av offentlig eiendom.

Å være en del av et flertall og må ta og stå til ansvar for upopulære beslutninger, er selvsagt krevende, men også nødvendig. Vi er heller ikke ukjent med begrepet kompromiss. Det var som kjent Arbeiderpartiet ved ordfører som fremmet kompromissforslaget til budsjettet som til slutt ble vedtatt. Merkelig for øvrig, at på den ene siden hevder Høyre at kommunen bruker for mye penger i forhold til inntekter (noe som er helt riktig, det var jo derfor vi også så oss nødt til å være med på å vedta endringer i skolestrukturen), på den andre siden gjør de det de kan for å gi bort store deler av fellesskapets verdier i Volden skole. Verdier som ellers kunne ha medført tilsvarende mindre i låneopptak ved de investeringer som skal foretas i årene som kommer.

At Arbeiderpartiet ikke arbeider for å få etablert alternative skoler til de offentlige trodde jeg alle visste. Det betyr jo ikke at vi gjør alt hva vi kan for å hindre aktører til å forsøke å etablere slike skoler. Men vi forutsetter jo at de ikke på noe vis skal forfordeles av fellesskapets midler for å få til en slik etablering, der er vi helt tydelig forskjellig fra blant annet Høyre.

Gruppeleder i Verdal Høyre sier at de håper at det politiske miljø skal respektere demokratiske vedtak. Fra vår side så burde det være en selvfølge, det er tross alt blant annet slik vi har klart å bygge opp velferden i landet, men jeg er usikker på om uttalelsen gjelder Verdal Høyre selv?

Hvis alle hadde respektert det demokratiske vedtaket i sak PS 45/17 kommunedelplan Verdal by så hadde det ikke vært noen dispensasjonssak i forhold til Holberg-tomten. Det er ufint og direkte usant å antyde at Verdal AP ikke vil at Kiwi skal etablere seg i kommunen, dette vet du Oddleiv Aksnes meget godt, allikevel skriver du det, det er respektløst av deg! Det er vanskelig å lese Fylkesmannens vedtak i sistnevnte sak som noe annet enn at komiteflertallets dispensasjonsvedtak var svakt politisk håndverk. Å gi Coop skylden som klaget er direkte usaklig.

Alt er lov så lenge ingen oppdager det, synes å være tilnærmingen gruppeleder i Verdal Høyre har til de rammebetingelser vi andre i samfunnet må forholde oss til, også en kommune. Det er mulig gruppeleder i Verdal Høyre synes det er enklest slik, men om det er særlig samfunnsmessig betryggende er vel heller tvilsomt. Disse nevnte rammebetingelser er alle sammen, direkte eller indirekte, en følge av demokratiske vedtak. Synes gruppeleder i Verdal Høyre at han selv opererer innenfor sitt håp om at det politiske miljøet skal respektere demokratiske vedtak?

Det er nok ikke alltid behagelig å bli konfrontert i sak og politikksammenheng av en som til tider sikkert kan oppleves som veldig direkte og svært engasjert, og etter min mening, kunnskapsrik og dyktig politiker. Det er opp til hver enkelt av oss å velge de ord og uttrykk som vi mener best får frem innholdet i det vi ønsker å meddele i den enkelte sak og saksbredde. På samme måte er det også opp til oss selv hvordan vi tolker budskapet som meningsmotstandere har frembragt. Velger man alt for ofte i sine tilsvar å ha fokus på enkle retoriske begrep brukt mot en i debatt, er man kanskje i sak svar skyldig?

Hvis man ønsker en endring av på hvor listen for en «god takt og tone» skal ligge, bør man starte med seg selv. Der synes jeg ærlig talt at gruppelederen i Verdal Høyre selv har en god del å gå på.

Knut Johansson

Leder Verdal Arbeiderparti