I løpet av vel et års tid blir det trolig klart hvilke studiesteder Nord Universitet ønsker å satse på framover. Universitet har i dag en svært spredt struktur. Bare i Nord-Trøndelag er den tidligere høgskolen representert på fem - seks ulike plasser. Selv om det ikke sies eksplisitt i mandatet for prosjektet «framtidig studiestedsstruktur», ligger det i kortene at det vil bli vesentlige endringer. Alle som er opptatt av universitetets tilstedeværelse på Røstad i Levanger, har all grunn til å være på vakt for det arbeidet som nå er satt i gang. Her er det ingen grunn til å ta noe for gitt. Det er ikke nok å slå i bordet med gammel hevd og historie.

Posisjonerer seg. Nærmest oss finner vi campus både i Stjørdal, Steinkjer og Namsos. Stjørdal har hatt en merkbart positiv utvikling siden høgskolen ble slått sammen med universitetet i Bodø. I Steinkjer er kommunen sentral i bygging av et nytt bygg til 300 millioner kroner som er ment å huse næringsliv og næringslivsrettede miljøer, i et samspill med universitetet. Her har Nord forpliktet seg i en langsiktig leiekontrakt. Er det noen som har tradisjon for å slåss for seg og sitt, så er det Namsos. Namsosingene er nok allerede klar over arbeidet som pågår i Nord Universitet.

Jeg regner også med at støttespillerne for Røstad er på banen, og at de har lagt en plan for hvordan de vil beholde posisjonen som Levanger har hatt og skal ha framover. Om det ikke er tilfellet, er det noen som sover i timen.

Må ha en mening. Styret i Nord avviste i sitt forrige møte forslaget fra rektor om at det skal utarbeides et beslutningsgrunnlag som skal munne ut i to - tre alternative forslag for en framtidig studiestruktur. Styret vil ikke ha tre forskjellige meninger. De vil at rektor skal ha en mening. Dette forslaget vil de har framlagt som en innstilling til styret i mai 2019. Behovet for en god medbestemmelse, og en god kommunikasjon både internt og eksternt blir også understreket i styrets vedtak.

Jeg synes styret i Nord opptrer klokt og fornuftig når de så klart sier at rektor må ta ansvar for helheten og til slutt konkludere i ett forslag. Vi husker hvordan det gikk da daværende Høgskolen i Nord-Trøndelag gikk inn i en lignende prosess uten mål og mening. De vedtok styret tre likestilte alternativer for framtida. I ettertid er det lett å se at det var en dårlig strategi.

(Lederkommentar i Innherred 20. mars 2018)