Jeg så en kortfilm om elever som begikk selvmord etter å ha opplevd en flau situasjon i offentligheten. Det var en trist historie, der noen bare hadde gjort noe som skulle være «morsomt». Men til slutt ende det bare trist.

Mange ganger bruker vi ord bare for å skade noen. Etterpå beklager vi, men noen ganger kommer unnskyldningen for sent.

Når noen sårer oss og unnskylder seg, sier vi at det er «ok». Det skjer ingenting, men i dette faktum ...

Det kan virke dypere, at dine ord legger en byrde på mitt hjerte, og det er ikke greit. Noen ting kan unnskyldes, og det går bra. Andre ganger ikke.

Kanskje er dine ord det som får andre til å gi opp.

Det er ikke morsomt å bruke menneskers smerter for å få andre til å le.

Tenk over dine ord. Hvordan ville du selv følt om ordene var rettet mot deg? Hvis ordene ville skadet eller såret deg, vil de også gjøre det mot andre. Vil du akseptere en unnskyldning?

Hvis ikke bør du vite at du ødelegger andres hjerter.

Hvor mange ganger kom du tilbake for å si «beklager», men så greide du ikke. Den som du søker å unnskylde lever kanskje ikke lenger. Du trenger kanskje å høre han si; «det går bra». Men han svarer ikke lenger.

Det er vårt ansvar å tenke før vi snakker. Det er ikke vanskelig å skade noen med bare ett ord, men det det er vanskelig å lime det som er knust.

Mange bruker ord, storkjeftede ord, for å skade andre. Du kan si Facebook og vi alle ler, men noe inni oss sier noe annet. Vær så snill, se på ordene dine, på dine handlemåter. Vil du være fornøyd hvis noen gjøre det samme mot deg. Skulle du akseptert en unnskyldning hvis jeg sårer deg?

Jeg har lest mange debatter om «mobbing», og jeg har tenkt på de som står bak. Hvordan ville han eller hun følte det om de ble forfulgt.

Spesielt i dag som det er folk fra forskjellige nasjoner på skolene? Hvordan kan man forsvare seg mot mobbing når disse menneske ikke vet hvilken skade slike ord kan gjøre?

Det første man kan gjøre er å beklage når uheldige situasjoner oppstår i møte med andre.

Husk at toleransens er mye større enn hevnens kraft. Du må lære deg å være sterkere enn ord som virker inn på deg. Det er en leksjon for deg å lære at ordene er smertefulle. Du kan alltid unnskylde en feil, selv om unnskyldningen kommer sent.

Reem Alatasi

Flyktning fra Syria. Bosatt i Verdal. Utplassert på språk- og arbeids- trening i lokalavisa.