Ordene våre har betydning. Hvordan vi snakker når vi omtaler andre, er viktig, ikke bare fordi det handler om høflighet eller folkeskikk, men fordi de ordene vi bruker om andre, har påvirkningskraft, i den faktiske verden.

De er ikke «bare ord». Ord er ikke bare et uttrykk for mening, de er også med på å forme mening. Noen blir motsagt, og må tenke over et forsvar for sitt syn. Noen får støtte, og blir styrket i sin overbevisning.

Noen nyanserer seg etter å ha møtt motargumenter. Andre går i skyttergraven for å forsvare sitt opprinnelige standpunkt.

Det er her formen kommer inn. Hvis vi ønsker en saklig debatt, hvordan bør vi da formulere oss? Hvis vi ikke ønsker en polarisering, hva slags ansvar har vi selv? Vi er alle enige om at vi ønsker et godt debattklima. Da kan det være nyttig å ha noen tommelfingerregler å ty til dersom en lurer på om en selv bidrar konstruktivt i samtalen. Her er noen forslag, som ikke er ment som en uttømmende liste:

1. Hvis du ønsker en saklig debatt, hold deg til saken selv.

2. Hvis du synes du blir tilskrevet meninger du ikke har, og ikke syntes noe om det, ikke tilskriv andre meninger uten å ha belegg for det.

3. Hvis du trenger å konstruere en stråmann for å få fram argumentasjonen din, kan det hende den hviler på feil premisser.

4. Hvis du mottar støtte fra grupper du egentlig er sterkt uenig med, kan det hende du har ordlagt deg uklart.

5. Ytringsfrihet betyr ikke at du har rett til ikke å møte motstand.