Dagens leder

Marit Voll har klare meninger om sin etterfølger

Er det nye koster som vil slåss om å bli ordfører neste gang?
Debatt

Marit Voll rydder vegen for nye koster når hun i dag varsler at hun trekker seg fra verdalspolitikken når denne kommunestyreperioden er over. Den erfarne kommunepolitikeren peker på Pål Sverre Fikse som sin klare etterfølger i Sp-toppen, og partiet ordførerkandidat ved neste valg. Litt uvant kanskje, at hun velger å flagge hvem hun ønsker seg i denne posisjonen. Men jeg tviler på at uttalelsen blir sett på som veldig omstridt, da det nok er ganske klart allerede at Fikse er den som er ønsket og som seiler opp i Senterpartiet i Verdal.


Nytt klima. Voll velger også anledningen til å komme med et klart varsko om debattklimaet i Verdal kommunestyre. Hun er ikke den eneste som har vært opptatt av det den siste tida. Men hun bør få rett i og bred tverrpolitisk støtte for sitt ønske om en endring til det bedre. Det er uheldig for Verdal at det har blitt som det har blitt. En ting er det generelle omdømme blant folk, først og fremst i Verdal. Men politisk interesserte også i andre kommuner har sett det som skjer.


Marit Voll går ut av politikken

Etterlyser et bedre debattklima i Verdal i framtiden og håper Pål Sverre Fikse blir ordfører.

Et slikt rykte gjør også noe med rekrutteringen til lokalpolitikken. Ifølge Voll er det allerede noen som har kastet inn håndkleet og trukket seg ut på grunn av det harde debattklimaet. Det har ikke vært lett å rekruttere nye, dyktige folk til kommunestyrene. Det blir ikke enklere om en må kvie seg fordi en ikke føler seg hardhudet nok i møte med andre lokale folkevalgte. Det er opplagt uheldig og bør gjøres noe med.

Nye koster. Det var utrolig nære på at Marit Voll ble ordfører i 2015, Det var Høyres valg at det gikk som det gikk. Et Høyre som etterpå har brutt ut av samarbeidet med Arbeiderpartiet. «Regjeringspartiet» Ap har hatt en tung periode bak seg. Ikke alle standpunkter som er inntatt kan kalles vinnersaker. Mange tidligere velgere og sympatisører ser ut til å foretrekke Sp foran Ap. Tendensen forsterket seg ved stortingsvalget i fjor høst.

Det forteller oss at også valget i 2019 blir spennende i Verdal. Mange har allerede spådd et skifte, mens andre er klok av skade og klar over at ting kan snu raskt. Nå er det klart at Sp vil ha en ny kandidat. Sittende ordfører Bjørn Iversen har ennå ikke sagt hva han tenker. Blir det en gammel mot en ny kost? Eller er det nye koster som vil slåss om å bli ordfører neste gang?

Roger Rein