Senterpartiets Trude Holm har levert spørsmål til ordfører Bjørn Iversen i neste kommunestyre i Verdal. Holm spør ordføreren om han er bekymret over uroen blant ansatte ved Sykehuset Levanger, og lurer på hvordan ordføreren i tiden fremover vil bidra til at kommunestyret i Verdal blir opplyst om utviklingen ved sykehuset. Tidligere har også ordfører i Levanger, Robert Svarva, ropt et varsko og varslet at han årvåkent følger med på utviklingen ved sykehuset. Det er bra at våre lokalpolitikere nå varsler at de slår ring rundt sykehuset. Det er rett, som Svarva har vært inne på før og som Trude Holm understreker i sitt spørsmål: Vi må passe oss for å ta lokalsykehuset for gitt.

Anonymitet. I et leserinnlegg i dagens avis kommer Steinar Ravlo fra Verdal med en klar oppfordring. Han har fått nok av de anonyme leserinnleggene til ansatte ved Sykehuset Levanger. Ravlo ber de som har skrevet og lokalavisaom at det nå bør bli slutt på de anonyme innleggene.

Jeg velger å ta Ravlo på ordet. Nå går vi tilbake til praksisen vi hadde før vi i slutten av januar i år åpnet opp for å ta inn anonyme innlegg om situasjonen ved Sykehuset Levanger.

Det var spesielle omstendigheter som gjorde at vi åpnet opp for dette. Hovedtillitsvalgt for legeforeningen, Olaf Kleinau, hadde bekreftet at ansatte opplevde at det fikk personlige konsekvenser for dem å skrive under fullt navn. Jeg skrev den gangen: «Viktig debatter bør gå åpent, og foregår det i saklige former burde det ikke være sånn at de som skriver er redd for represalier fra sin ledelse. Jeg har likevel forståelse for valget de tar ut fra tidligere erfaringer de har gjort seg. Synspunktene er viktig også framover. Derfor har jeg som redaktør akseptert en slik framgangsmåte.»

Det er nok nå. Gjennom vinteren har ansatte belyst hvordan de ser på saken. Innleggene har vært med på å løfte spørsmålene ut i det offentlige rom, og gitt grunnlag for at flere kan få innsyn i det som skjer. Det har også ført til et større engasjement fra lokale folkevalgte. Selv om situasjonen fortsatt er anspent i sykehusmiljøet, vil jeg gi Ravlo rett i at «det er nok nå». Vi går tilbake til praksisen vi hadde før og blir mer restriktiv enn vi har vært en tid når det gjelder anonyme innlegg med slagside mot navngitte, det være seg ledere eller andre.