Det er et uttalt mål i de fleste kommuner at vi skal kunne bo hjemme så lenge som mulig. Så lenge det er frivillig, og du veit hva du gjør er jo det bare bra.

Men det går ei grense. Når du ikke klarer å spise sjøl, gå på do sjøl, lider av omfattende demens, kan du kort og godt ikke bo hjemme. Det vil være omsorgssvikt.

Problemet oppstår når satsinga på hjemmebasert omsorg blir et vikarierende motiv for å spare penger på kommunens driftsbudsjett. Problemet forsterkes når satsinga på hjemmebasert omsorg kombineres med nedbygging av sykehjemsplasser, eller manglede utbygging av nye sykehjemsplasser når behovet øker. Da får denne «bo hjemme så lenge som mulig» strategien karakter av planlagt kommunal omsorgssvikt.

Jeg har ei liste som viser hva hjemmetjenesten ikke får lov til å utføre når de er på jobb. De som mottar hjemmetjenester får ikke lov til å be hjemmetjenesten om hjelpe til å:

Ledsagertjeneste til lege, offentlig kontor

Bestilling av resept/medisiner

Betalingsformidling

Flytting av tunge møbler

Skifting av gardiner

Lista er på 20 punkt, som de ansvarlige for hjemmetjenesten har funnet det nødvendig å stette opp for at de ansatte skal rekke nødvendig antall besøk pr.skift.

Er du enslig ligger du tynt an og har du ingen pårørende i nærheten ligger du enda dårligere an. Er du pårørende vil du snart skjønne hva som forventes av deg. Er du kvinne og pårørende vil du snart skjønne at det forventes mer omsorg fra deg en fra en mann.

Logobilde Stein Aamdal

Er vi beredt til å gjøre om huset, leiligheten eller soverommet vårt til en sykehjemsplass der hjemmetjenesten må ha tilgang til alle døgnets tider? Kanskje ved et kort sykeleie, men i mange år?

Hvis du har fått hjelp til å bo hjemme så lenge som mulig, da kan det ikke være noen løsning for deg å flytte til en omsorgsbolig, uansett om omsorgsboligen er tilrettelagt for heldøgns omsorg. Omsorgsboligen blir din nye privat bolig som du må betale for, du har ikke rettigheter som en pasient på sykehjem, du må søke om å få vedtak om tjenester. Omsorgsboliger kan ikke erstatte sykehjemsplasser.

Det er ei giftig myte at Norge ikke har råd til å sikre de eldre en verdig alderdom. Ingenting er gratis og det er klart det vil koste. Desto viktigere er det å ta kampen om prioriteringa av og fordelinga av de verdier vi skaper. Vi snakker om offentlig fattigdom og privat rikdom.

Vi må ikke senke forventningene til offentlige løsninger. Vi må kreve så bra kvalitet at flertallet syns de er bra nok, hvis ikke vil stadig flere begynne å kjøpe private omsorgsplasser for sine.

Siden ingenting er gratis må vi utfordre dem som lover skattelette på hvem som da skal betale regninga. Vi eldre må bli flinkere til å fortelle de unge og middelaldrende at dårlige offentlige omsorgstjenester legger ansvaret over på dem, og det rammer kvinner mer enn menn.

Viktigere enn å bygge nye flotte monumentalbygg er å bygge nok kapasitet og ha råd til nok kvalifisert arbeidskraft.

Det bør være nok plasser og ikke slik at noen på sykehjemmet må dø for å gi plass til deg.

Rett til verdig eldreomsorg bør ikke være avhengig av postnummer eller pensjon eller rike pårørende, som kan kjøpe omsorgstjenestene privat.

Rett til sykehjemsplass bør være en lovfesta rettighet, ikke en rettighet som en avstemming i et kommunestyre fratar deg eller gir deg.

I stedet for over 400 ulike kommunale kriterier for rett til sykehjemsplass, må vi kreve like nasjonale kriterier.

Vi må spørre hvor mange skal få hjelp, er det greit at kommunens målsetting er at bare halvparten kan regne med å få hjelp på institusjon ved livets slutt resten må klare seg hjemme med støtte av pårørende hvis de har det.

Vi bruker milliarder på milliarder av skattekroner på utbygging, vedlikehold og drift av veier for at folk og gods skal komme raskt og trygt fram, men kommunene som får ansvar for stadig flere samfunnsoppgaver, får ikke nok penger til det nye ansvaret for eldreomsorgen.

Det pågår ei kampanje der formålet er å senke våre forventninger til framtid eldreomsorg.

Er det ikke litt feil at samfunnet prioritere sund livsstil, opplæring til sunde matvaner, fysisk aktivitet, men når resultatet blir at stadig flere lever lengre, blir dette et problem. For mange lever for lenge.

Hvor lenge skal vi finne oss i det? Verdig eldreomsorg kommer til å koste massepenger. Vi må bare innse at krisa er her allerede og at det raskt kan bli verre.

Fagfolk som jobber innen eldreomsorgen ser dette, men svært mange tør ikke si fra. De er egentlig våre allierte for å sikre en verdig eldreomsorg, men de mangler ytringsfrihet i jobbsammenheng. Hvis det er slik at de mener de har denne ytringsfriheten, må vi spørre hvorfor så få benytter seg av den.

Når eldreomsorgen svikter vises ikke det på TV og i aviser bilder med blålys, ambulanser, helikopter i lufta og mange uniformerte mennesker og en eller to knuste biler.

Sviktende eldreomsorg rammer i de stille, etter hvert, sakte men sikkert mange pårørende trur ikke det er sant, før de utslitt opplever det sjøl.

Vi må si fra mens vi har krefter til det.

Vi må tru at det nytter til slutt.

Stein Aamdal

Leder pensjonistforeningen Aker Verdal / Kværner Verdal