Underskriftsaksjonen for å få saken tatt opp i kommunestyret i Levanger kommune er nå avsluttet. Aksjonen ble avsluttet når vi passerte 561 underskrifter fra innbyggere i kommunen. Vi kunne sikkert fått mange flere underskrifter ved å fortsette aksjonen, men minstekravet på 300 underskrifter er for lengst passert.

Listene ble overlevert Levanger komme, Kommunestyret v/ ordfører Robert Svarva den 17. april d.å. med henvisning til Kommunelovens kap.6 A § 39a. Det innebærer at kommunestyret plikter å behandle saken innen en frist på 6 måneder etter mottakelsen av brevet vedlagt underskriftslistene.

Med bakgrunn i sakens historikk når det gjelder kommunens behandling, håper vi at saken blir behandlet så raskt som mulig. Tidligere behandling av saken i kommunen:

2009: Formannskapet sier nei til henvendelse fra Taperforeningen om kommunal oppreisningsordning. Flertall mot å sende saken til kommunestyret.

2010: Ordføreren avviser å behandle en interpellasjon i kommunestyret om å gå inn for å opprette en oppreisningsordning

2012: Interpellasjon om oppreisningsordning i kommunestyret på nytt avvist i kommunestyret.

2017-2018: Ola Ødegård fremmer på vegne av Torbjørn Skårstad krav om erstatning/ oppreisning på 250000 kroner. Kravet avvist av rådmann, kommuneadvokat og ordfører. Brevet til kommunestyret ikke lagt fram for kommunestyret

På vegne av støttegruppa, takker vi alle som har bidratt med sin underskrift som har ført til at kommunestyret nå må behandle saken om en oppreisning på kr. 250.000 til Torbjørn Skårstad. Dette er et lite plaster på det «åpne såret» han har hatt siden han var 12 år, da han ble stemplet som evneveik. Ingen er i stand til å forstå hva han har gjennomgått i sine barne-/ ungdomsår og hele sitt voksne liv på grunn av denne feilplasseringen.

Det viktigste for Torbjørn nå, er å få en erkjennelse fra kommunen om at de har gjort ham stor urett gjennom feilplasseringen på Røstad off. skole for evneveike og senere Falstad off. skole. Dette handler ikke om det som skjedde på disse to offentlige skolene; det er statens ansvar. Men ansvaret for at han ble feilvurdert som evneveik påligger ingen annen enn Lysaker skole v/ Levanger kommune (tidligere Skogn kommune). Oppreisningen må dermed gis av Levanger kommune. Det gjøres best ved å gi et konkret beløp som et synlig bevis på og en erkjennelse av den urett som er gjort.

Alle som har støttet aksjonen med sin underskrift, har bekreftet sin forståelse for hva Torbjørn har vært utsatt for, og har synliggjort at rettferdighet er en viktig del av deres verdigrunnlag. Torbjørn er svært takknemlig for den støtten som er gitt ham gjennom denne underskriftsaksjonen.

Første etappe er tilbakelagt når saken nå er oversendt til kommunestyret til politisk behandling. Andre og avgjørende etappe blir behandlingen i kommunestyret. Det er opp til våre politikere å behandle saken på en rettferdig måte. Vi håper at hver enkelt politiker er i stand til å handle etter sin egen overbevisning og i tråd med sitt eget verdigrunnlag. Det handler også om å lytte til «folkets røst» som er representert med 561 underskrifter. Underskriftsaksjonen har vært en folkeaksjon, og viser hva opinionen mener om saken. Kommunerepresentantene bør vise respekt for dette.

Det gjenstår å se hvilken holdning ordfører Robert Svarva har til et enkeltmenneske som har vært utsatt for stor urett fra kommunen sin side, når han legger fram saken for kommunestyret. Mange vil nok følge saken fra kommunestyresalen med stor interesse. Vi kan ikke gjøre annet enn å appellere til den enkelte politikers rettferdighetssans og vilje til å rette opp den store uretten som er gjort.

Vi håper at Torbjørn nå kan få den oppreisningen han har bedt om, og som han fortjener!

La rettferdigheten seire!

På vegne av støttegruppa/ arbeidsutvalget for Torbjørn Skårstad

Inger Marie Norøy Hegdal

Anne Kjølås

Jon L. Gjemble

Inge Arntsen

Trond Knudsen