De fleste EU land vil nå helt eller delvis forby bruk av plastposer. Frankrike har innført et forbud mot plastposer som brukes til innpakning av frukt og grønnsaker.

I Danmark har kjøpekjeden Lidl skiftet ut plastposer med papir. I delstathovedsstaden Austin i Texas er det totalforbud med plastposer. Flere afrikanske land, bl.a. Kenya, Kamerun, Guinea, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Mauritania og Malawi har innført eller kunngjort forbud mot import og bruk av plastposer av hensyn til miljøet.

Som en ny erkjennelse har man funnet rester av mikroplast i den menneskelige organisme.

Kiwi meldte i kveld at de vil fjerne 200 tonn plast fra frukt og grønnsaker. Storbritannia forbyr mikroplast i kosmetikk og tannpasta (nyheter i dag)

Det får oss til å tenke, - at det ikke bare er hval som får plast i magen, men også vi mennesker.

EU har vedtatt et direktiv som pålegger medlemslandene og få ned forbruket av plastposer.

Norge er forpliktet til å innføre direktivet gjennom EØS-avtalen. Landene kan velge mellom to ulike løsninger. De kan sikre at forbruket går ned til 40 plastbæreposer pr. innbygger innen 2025, og/ eller at posene ikke gis bort gratis i handelen.

I 2014 ble det brukt ca. 930 millioner plastbæreposer i Norge, eller rundt 180 poser pr. innbygger. Tidligere undersøkelser har vist at flesteparten av posene (80 prosent) brukes til å kaste husholdningsavfall, men en del av dette ender også her opp som avfall og forsøpler naturen.

La oss tenke oss om. Når du skal på butikken å handle bruk da bærenett eller en tøypose.

Det går an. Når ekspeditøren spør: pose. Nei takk, svarer du. La oss sammen vise ansvar. Tenk miljø og natur.

Asbjørn D.K. Eklo

Asbjørn D.K. Eklo