Nå er det avgjort, nå må Levanger kommune og ordfører Robert Svarva ta saken opp i kommunestyret! Kommunen har fått overlevert av støtte-gruppa til Torbjørn Skårstad, et innbyggerforslag med 561 underskrifter som konkluderer med at Torbjørn Skårstad må få en oppreisning av Levanger kommune på Kr. 250.000.

Stor urett lokalt! «Det viktigste for Torbjørn Skårstad nå, er å få en erkjennelse fra kommunen om at de har gjort ham stor urett gjennom plasseringen på Røstad off. Skole for evneveike og senere Falstad off. Skole» Dette står å lese i brevet ordfører Svarva fikk overlevert nylig. Jeg er enig med den gode støttegruppa at dette handler ikke om det som skjedde på disse to skolene, det er statens ansvar. Ansvaret for at Skårstad ble feilvurdert som evneveik påligger Lysaker skole. Oppreisningen må derfor gis av Levanger kommune.

Ordfører Robert Svarva har lenge hevdet at saken til Torbjørn Skårstad er foreldet. Det stemmer overhode ikke! Nylig har Oslo kommune gitt en kvinnelig søker Kr 725.000 i oppreisning, mens staten sa nei til henne. Denne søkeren sto fram i media med sin sak, og hun fikk fullt medhold i Oslo kommune. Det var ikke grunnlag for foreldelse, slo kommunen fast.

Skårstad-saken. Torbjørn Skårstad har fått folket i Levanger kommuner på sin side, når han nå søker kommunen om oppreisning, men vi vet at ordføreren i Levanger hele tiden har hevdet at Skårstads sak er foreldet. Det er fullstendig feil!

Underskriftaksjonen i Levanger har vært en folkeaksjon, og viser hva opinionen mener om saken. Dette må ordføreren nå ta hensyn til!

Det er riktig som støttegruppa hevder, nemlig at kommunerepresentantene oppfordres til å legge avgjørende vekt på folkets mening om saken. De ber om at Torbjørn Skårstad nå får den oppreisningen en ber om, og som han fortjener! Med i støttegruppa har disse vært: Trond Knudsen, Inger Marie Norøy Hegdal, Anne Kjølås, Jon L. Gjemble og Inge Arntsen. De har etter min mening, gjort en fremragende kjempefin jobb til beste for Skårstad!

Skårstad har stått fram med sin svært vonde historie, og nå må han ikke bli glemt av hjemkommunen Levanger. Nå ligger det et forslag i Stortinget, der man ber regjeringen om å vurdere de ordninger man har for oppreisninger til tidligere barnehjemsbarn og skolehjemselever.

Kommunens ansvar. Det er ingen tvil om at man nå skal se nærmere på de oppreisningsordninger man har i staten, men det vil også innebære at kommunene skal bli pliktige til å innvilge oppreisninger i likhget med staten. Omlag 200 norske kommuner har allerede gitt slike søkere medhold, og har innvilget flere hundre millioner kroner. Det er fortsatt slik at det kommunale eller det offentlige skal ikke påberope seg foreldelse i slike saker. Jeg ber ordfører og kommunestyret i Levanger om å legge seg dette viktige momentet på sitt hjerte!

Det ansvaret må nå Levanger kommune som landets øvrige kommuner og det offentlige ta, uansett. Nå, og ikke minst kommunestyret i Levanger, må ta dette på alvor, og innrømme at dette er et kommunalt ansvar, og at man ikke lenger kan nekte for at man ikke kan påberope seg å bruke foreldelsesregler mot folk som er og som har vært utsatt for overgrep, mishandling og seksuelle overgrep. Torbjørn Skårstad skal ikke behandles etter foreldesloven.

Ap-politikeren Hadia Tajik og Frp.politkeren Kari Kjønnås Kjos har gitt klare uttalelser om at man ikke skal behandle slike søknader etter foreldsesloven.» Dette handler om at folk som har opplevd overgrep, skal få den unnskyldningen og den oppreisningen de fortjener», sier de to Stortingspolikerne. Dette er jeg helt enig i, og nå må Levanger kommuner ta innover seg det ansvaret. Støttegruppa sier følgende:» Dette handler ikke om det som skjedde på disse to spesialskolene, det er statens ansvar.

Jeg er enig med Støttegruppa, dette er Levanger kommunes ansvar. Etter mitt syn har Torbjørn Skårstad bevisst at han har et formelt godt krav til kommunen. Det var Lysaker skole som stemplet han som evne- veik, og tok han ut av barndomshjemmet i Skogn, og sendte han til Røstad off. skole.

Oppgjørets time! Nå, Levanger kommunestyre, er oppgjørets time kommet! Nå skal dere legge vekt på rettferdigheten og på folkets mening om saken. Jeg beundrer Støttegruppa med Trond Knudsen i spissen, han og de øvrige i gruppa har gjort en meget god og viktig jobb! De fortjener takkens ord, og Torbjørn Skårstad fortjener nå, etter mange vonde år, å få en verdig oppreisning.

Det kan dere i kommunestyret nå bestemme. Dere skal være klar over at denne saken er fulgt av veldig mange medmennesker også i Verdal, der Torbjørn Skårstad bor. Og det er utrolig mange som støtter han sterkt, og som lever i håpet om at saken nå kan avsluttes på en verdig måte til det beste for Torbjørn!

Jeg vil minne dere om at Skårstads opprinnelige krav var på Kr 725.000, men han og jeg ble enige om at vi kunne akseptere å sette beløpet ned til Kr 250.000 på grunn av Levangers dårlige økonomi.

Kjære medlemmer av Levanger kommunestyre: La ikke Torbjørn på nytt bli skuffet, og innse at slaget er tapt, nok en gang. Det fortjener han ikke!!

Ola Ødegaard