Etter tre måneders drift i 2018 roper rådmannen varsko med beskjed om at nå må det spares penger. Rapporten som ligger på kommunestyrets bord i onsdagens møte forteller at det må kuttes opp mot 40 millioner kroner på årets drift, dersom kommunen skal unngå store negative avvik inneværende år. I prosent av hele kommunens omsetning på en milliard kroner i året tilsvarer ikke dette mer enn 2,5 prosent. Erfaringsmessig er det likevel svært smertelig når det skal kuttes. For noe og noen går kuttene ut over, og det vil bli både ropt og skrevet om konsekvensene.

Åtte av ti kommunale kroner i Levanger går til oppvekst, utdanning, helse og velferd. Mer enn 800 millioner kroner er satt av til disse to områdene i 2018. Så langt ser det ikke ut til at dette er tilstrekkelig for å få endene til og møtes.

Helse sliter. Det er innenfor helse og velferd de sliter mest med overforbruk. Her er det opplagt budsjettert altfor lite hvis en ser på det som så langt er blitt brukt. Sektoren styrer mot et underskudd på over 20 millioner kroner. Utenfra betraktet kan en lure på hvordan budsjettprosessen er gjennomført når området institusjon hadde et opprinnelig budsjett på knapt 108 millioner kroner, mens de fire måneder ut i året sier at det trengs mer enn 124 millioner kroner til å drive helseinstitusjonene i Levanger. Det er noe de ikke har hatt oversikt over når de enten har budsjettert så kraftig feil, eller at de ikke har kontroll på kostnadene sine.

Varsko om skole. På oppvekstområdet gis det uttrykk for at de skal komme i mål med balanse ved årets utgang. Om de makter det skjer det ikke uten at det smerter. Av rapportene går det fram at det enkelte steder drives på grensa både av det som er forsvarlig og det som loven stiller krav om. Også rådmann tar disse signalene på alvor. «Det er viktig å lytte til erfarne skolefolk når det meldes om bekymring for rammebetingelsene for levangerskolen», står det å lese i rapporten.

Det er ingen grunn til å misunne dem som nå må gå i gang med en kommunal hestekur for å finne balansen mellom det som brukes og det som kommer inn. Men, det er all grunn til å være tett på og følge med dem når nedskjæringene gjøres.