Tallene fra Budsjettnemda for jordbruket viser inntektsutviklingen i næringa som skal legges til grunn for hvert års jordbruksoppgjør.

Den ferske prognosen fra Budsjettnemda viser at bonden kan forvente en samlet inntektsnedgang på 14500 kr per årsverk fra 2016 til 2018. Slår prognosen til vil inntektsgapet mellom jordbruket og resten av samfunnet øke med over 40000 kr per årsverk i samme periode. Prognosen for inntektsutvikling i 2018 er 20000 kr svakere enn det som ble lagt til grunn ved jordbruksoppgjøret i fjor.

Slår dette til så er det et alvorlig angrep på Levangers viktigste næring, der ca 435 bønder fikk produksjonstilskudd i 2017. Mens det totale antallet med ringvirkninger er på over 1200 personer. Når vi i tillegg tar med skogbruket herunder Norske Skog utgjør landbruket/skogbruket over 1800 sysselsatte. Da er verken slakteri, meieri, møller og annet næringsliv utenfor Levanger kommune medberegnet.

Levanger Arbeiderparti kan ikke godta av våre matprodusenter ikke skal få den inntektsutviklingen de tidligere er blitt lovet. Vi forventer at regjeringen bidrar til økt kjøpekraft for bøndene også, og ser verdien av landbruket, både for lokalsamfunnene og alle de som jobber i landbruksrelaterte næringer.

Levanger trenger et godt landbruksoppgjør.

Støtt bondens arbeid!

Vegard Austmo

For Levanger Ap