Det var nok mange som pustet lettet ut da de våknet til nyheten fredag morgen. Nå er det opp og avgjort at investeringsselskapet Oceanwood kjøper Norske Skog. Dermed kan en årelang usikkerhet som kulminerte i en konkurs i morselskapet i fjor høst, bli erstattet med en avklaring og en mulighet for avispapirprodusenten til igjen å tenke framover. Både representanter for ledelsen og de ansatte ga i går uttrykk for både lettelse og glede. «Nå som gjelden går kraftig ned som en del av oppkjøpet, vil det være mulig å se mot nyutvikling av selskapet også», sier hovedtillitsvalgt Svein Erik Veie ved Norske Skog Skogn til lokalavisa.

Ikke den verste. Fabrikken på Skogn har gjennom mange år utmerket seg som en av de beste i konsernet. Nå håper Svein Erik Veie på utvikling og nye investeringer. Han har gode forutsetninger for å ha kvalifiserte meninger om det. Som hovedtillitsvalgt og styremedlem i Norske Skog har Veie fulgt nedturen i konsernet på veldig nært hold. Primært hadde nok de ansatte heller ønsket seg en industriell og langsiktig norsk eier, enn et utenlandsk investeringsselskap. Når det siste ble en realitet, er ikke Oceanwood den verste. De kjenner Norske Skog godt etter å ha finansiert store lån i konsernet gjennom flere år. Britene er nok mer foretrukket enn andre av mange ulike långivere som har stilt opp med gigantiske lån til avispapirkonsernet.

En ny vår. Det er nok ikke bare de ansatte som nå kan puste lettet ut og se framover. Også andre som har vært involvert i ulike næringsprosjekter med utgangspunkt i Fiborgtangen kan nå gå videre med sitt arbeid. Jeg har fått forståelsen av at mye har stått i stampe i den tida Norske Skog har slåss for sin overlevelse. Usikkerheten har ført til mye stillstand. Det gjelder blant annet flere ulike satsinger innenfor transport både til vanns og lands. Området på Skogn framstår som svært interessant for ulike bransjer. Den nye biokraftsatsingen er nært ferdigstillelse. Hvis «nye» Norske Skog nå framstår mer åpen enn før på å bygge opp en mer allsidig næringspark, kan det være mye spennende på gang.

Om vi i dag først og fremst gleder oss på de Norske Skog-ansatte vegne, ser jeg ikke bort fra at det vil være mer å glede seg over i åra som kommer.

(Lederkommentar i Innherred 5. mai 2018)