Den 22. mars 2018 vedtok stortingsflertallet å gå inn for EUs tredje energimarkedspakke. Vedtaket medfører uten forbehold en innføring av samtlige direktiver og forordninger som inngår i energimarkedspakken.

Nei til EU har varslet at de vil utrede mulighetene til å gå rettens vei for å få svar på om avgjørelsen er i strid med grunnloven.

Før stortingsvalget 2017 fikk vi forsikringer om at handlingsrommet i EØS-avtalen skulle utredes og brukes. Vi ser nok en gang at handlingsrommet «vetoretten» er et verktøy som verken regjeringen eller stortingsflertallet ønsker å benytte seg av.

Fagbevegelsen, kommuner, fylkesting, ordførere, politiske partier og organisasjoner har sagt nei eller har krevd at saken utsettes.

Stortinget har med alminnelig flertall avvist at suverenitetsavståelsen må skje ifølge Grunnlovens § 115 og dens krav om tre fjerdedels flertall. Selv om enkelte hevder at dette ikke hadde noen betydning da avstemningen viser at over tre fjerdedel stemte for ACER, så er det feil å tilsidesette grunnloven i behandling av saker der vi avgir suverenitet. I forhold til behandling av saker i henhold til grunnlovens paragraf 115, krever det at minimum 2/3 av stortinget deltar i behandlingen, noe som ikke var tilfelle under behandlingen av ACER.

Under avstemningen om ACER er det nærliggende å tro at stortingsrepresentantene hadde pålegg om å stemme som flertallet i egen stortingsgruppe. I saker der staten gir fra seg suverenitet burde det være et krav om at den enkelte stortingsrepresentant skal stemme ut fra egen overbevisning. Da hadde de vært lojale i forhold til seg selv, folket og nasjonen, og ikke egen toppledelse i partiet.

Det er ikke usannsynlig at utfallet i avstemningen ville vært en annen ved en behandling i tråd med grunnloven. Når partipisken brukes medfører det at enkelte stortingsrepresentantene må fravike egne meninger i saken. Det kan det virke som om ledelsen i de enkelte partier frykter at saken ville fått et annet utfall hvis representantene hadde stemt ut fra egen overbevisning.

På grunnlag av dette støtter fylkeslaget i Nord-Trøndelag Nei til EU sitt mål om å gå til søksmål for å få kjent stortingsvedtaket om ACER ugyldig.

Nord-Trøndelag Nei til EU krever at grunnlovens bestemmelser må respekteres og følges.

Ståle K. Johansen

For Nord-Trøndelag Nei til EU