Se for deg en ekstrautgift i hundretusenkronersklassen. Bestemt av kommunens folkevalgte. Verdal kommune påfører foreldre til handikappede barn en regning på ca tre tusen per måned som andre foreldre ikke trenger å betale.

Barn flest blir mer selvhjulpne med alderen, og det slik at kun en av seks ordinære barn i 4. trinn er på SFO. Barn med særskilte behov, derimot, er i mindre grad selvhjulpne. De har behov for tilsyn og støtte i langt større grad. Derfor plikter kommunen å ha et SFO tilbud til og med 7. trinn. Dette SFO tilbudet er for familier til disse barna nødvendig for å være i arbeid.

Det er kommunen, ved politikerne, som selv avgjør foreldrebetalingen på SFO tilbudet. I dag betaler disse familiene full sats fra første og ut barneskolen. Det utgjør en ekstrautgift på nesten hundre tusen, bare fordi barnet ikke er like selvhjulpent som andre barn. I praksis er dette en særskatt til familier med allerede store nok utfordringer i hverdagen.

Det er kjent at det å ha barn med ekstra utfordinger er utfordende nok med tanke på å opprettholde ordinært arbeid. HUNT studier viser at det er flere foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne som har redusert arbeidsdeltagelse, og da i mindre grad står i fullt arbeid. Samme studier viser og at det å ha arbeidstilknytning er viktig for denne gruppen.

At et kommunestyre vedtar, i mangel på konsekvensvurdering, å påføre en særskatt for denne gruppen er stikk i strid med nasjonal retning. Arbeiderpartistyrte kommuner som Trondheim har hatt fri SFO 5-7. for denne gruppen over lang tid. Likeså i AP styrte Oslo og fra og med januar 2018 også Bergen.

Verdal kommunes folkevalgte bør derfor, av hensyn til familiene, snarest vedta et prinsipp om at SFO 5-7. trinn er uten foreldrebetaling. På den måten vil de støtte opp under arbeidslinja, som er så viktig.

Håvard Ravn Ottesen

Handikappede barns foreldreforening