Etter samtale mellom ordfører Robert Svarva og støttegruppas leder den 17. april ved overlevering av underskriftslister, og påfølgende reportasje i Innherred den 19 april, er det behov for noen avklaringer og presiseringer.

Urett mot mange? Ordfører Robert Svarva vet ikke hvor mange fra Levanger kommune som var blitt plassert på disse institusjonene. Ola Ødegaard kjenner godt til dette gjennom sin rolle som generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne i til sammen 22 år. Han avviser at «systemet var sånn», som Svarva sier reportasjen i Innherred 19 april. Ødegaard, som har hjulpet omlag 3.000 «tapere» gjennom den organisasjonen han jobbet så lenge for, opplyser at han fra 2005 og frem til oktober 2015, hadde kontakt med totalt 16 såkalte tapere fra Levanger kommune.

Ordføreren sier at Skårstad ikke er alene. Det er riktig som det fremgår ovenfor, men blant de 16 taperne fra Levanger kommune, var det bare 12 som ønsket å søke staten om oppreisning etter vedtaket i Stortinget i 2005. Og blant disse var det få som uttalte behov for å søke Levanger kommune, bortsett fra Torbjørn Skårstad og tre andre tidligere spesialskoleelever knyttet til Røstad og Falstad. Det var dessuten svært vanskelig for mange å søke sin hjemkommune, da deres familier frarådet dem det. Disse elevene og deres familier fryktet omtalen i lokalmiljøene, samtidig som det var en påminnelse om vonde tider og skamfølelse for å ha blitt stemplet som evneveik. Det står stor respekt av det Torbjørn Skårstad har gjort, gjennom å stå frem og sette fokus på denne mørke siden av samfunnet, som mange ønsker å overse. Han kjemper sin egen sak, samtidig som andre i samme situasjon får oppmerksomhet.

Støttegruppa. Ordføreren peker på at Skårstad har en støttegruppe bak seg. Hvem skal ivareta dem som ikke har det? spør han. På den annen side roser han initiativet fra støttegruppa, og sier det er bra at innbyggerne er engasjert og opptatt av rettferdighet. Levanger kommune har etter det vi har fått opplyst, ikke fått noen andre søknader om oppreisning, utenom fra Skårstad. Å henvise til at det sikkert er flere som er berettiget til oppreisning, blir å snu saken på hodet.

Å endre sakens faktiske innhold til en generell sak, harmonerer ikke med innholdet i innbyggerforslaget som er fremmet overfor kommunestyret, og som 561 innbyggere står bak. Denne saken handler om oppreisning for Torbjørn Skårstad. Han ønsker å bli kvitt stemplet som evneveik, og det kan kommunen gjøre ved å erkjenne feilplasseringen av han, og gi han et konkret bevis for sin beklagelse med et symbolsk oppreisningsbeløp på kr. 250.000, som et lite «plaster» på det åpne såret han har hatt i snart 60 år!

Sørg for at denne saken nå kan avsluttes, både for Levanger kommune sin del, og ikke minst av hensyn til Torbjørn Skårstad.

På vegne av støttegruppaInger Marie Norøy HegdalAnne KjølåsJon L. GjembleInger ArntsenTrond Knudsen