Det er kommunens ansvar, ikke skyld på staten

– Jeg ble ganske forbannet da jeg leste kommentaren til ordfører Robert Svarva i Innherred vedrørende saken til Torbjørn Skårstad, skriver Ola Ødegaard.
Debatt

Her sier ordføreren i Levanger at Torbjørn Skårstad ikke er alene som vil ha oppreisning. Det står respekt av det Torbjørn Skårstad har gjort, sier ordføreren, som mener at det kan være flere som kunne ha søkt, men som ikke har gjort det.

De satte seg ned og diskuterte. Enige ble de ikke

Trond Knudsen fikk i alle fall overlevert folkets mening.

Han bekrefter riktigheten av at det opprinnelig var 16 tapere som ville søke om oppreisning, både i staten og kommunen, men som ikke gjorde det. Ordfører Robert Svarva sier at Skårstad har kjempet en kamp som mange ønsker å overse, men han har kjempet sin egen sak, og satt søkelyset på det vonde mørket i samfunnet.

Jeg blir forbannet og får vonde følelser, når ordføreren beklager seg over at det ikke er flere som har søkt om oppreisning enn Torbjørn Skårstad. Ordføreren mener at det kan være mange i samme situasjon, og som ikke får oppmerksomhet. Robert Svarva mener at da skal heller ikke Torbjørn Skårstad søke, når alle andre ikke har gjort det. Han er glad for den støtten Torbjørn Skårstad har i sin støttegruppe. Hvem skal ivareta interessen for de som ikke har noen god støttegruppe, sier ordfører Svarva?

Det blir galt når ordføreren sier at flere kunne ha søkt, men som ikke har gjort det. Saken er ganske enkelt den herr ordfører: Levanger kommune vedtok i sin tid å ikke opprette noen erstatningsordning, noe de burde ha gjort! Skyld ikke på Torbjørn Skårstad, dette er kommunens feil.

Ordføreren må også slutte å si at dette er statens ansvar, og ikke Levanger kommunes ansvar. Det er ikke staten som er skyld i at Lysaker skole plasserte Torbjørn Skårstad på Røstad og Ekne. Det er nemlig kommuens ansvar, staten har vist ansvar, men kan ikke ta ansvar for det overgrepet som tidligere Skogn komnmune begikk mot Torbjørn Skårstad, det er Levanger kommunes ansvar alene. Men det er tydelig at Robert Svarva ikke skjønner dette, beklageligvis!

Nei, jeg håper at kommunestyret i Levanger tar sitt ansvar, og gir Torbjørn Skårstd oppreisning på 250.000 kroner.

Ordføreren roser det arbeidet Støttegruppa har gjort for Torbjørn Skårstad, og at befolkningen i Levanger er opptatt av rettferdighet. Levanger kommune burde ha opprettet en billighetserstartningsordning, så ville ordføreren ha møtt alle de 16 andre taperne i sin kommune med oppreisning.

Nå må ikke kommunen svikte Torbjørn Skårstad på nytt, det fortjener han ikke!

Tenk følgende ordfører Svarva: 561 innbyggere i din kommune ikke bare støtter Torbjørn Skårstad, men krever at Levanger kommunestyre yter Skårstad oppreisning med Kr. 250.000.

Jeg ser frem til et positivt vedtak av politikerne i Levanger 30. mai, om å innrømme sin feil behandling av Torbjørn Skårstad, oggir han en verdig oppreisning. Noe annet vil vekke stor oppsikt langt utenfor kommunens grenser, og omdømmet vil bli et ganske annet og dårligere.

Jeg, og Torbjørn Skårstad, og støttegruppen hans ser frem til hva politikerne nå vil gjøre. Kampen står den 30. mai, herr ordfører!

Ola Ødegaard