Er det jeg som misforstått helt, eller er økonomien til våre to kommuner virkelig blitt en berg og dalbane brattere enn i Tusenfryd fornøyelsespark? Jeg ser for meg Ola Stene nede i den dypeste dal akkurat nå, mens rådmann Grimstad i Verdal er på toppen av berget. Hvor lenge vil det vare før de skifter plass igjen?

Skrur vi tiden tilbake til vinteren og våren 2015 husker vi at debatten om økonomi og gjeld var et av hovedtemaene i kommunesammenslåingsdebatten. Levanger sin rådmann beskrev sin økonomi som bunnsolid. Alle store innvesteringer var gjort. Skoler var lagt ned, og helsehus var bygget. Nå ventet man bare på å ta ut den store lottogevinsten. Alt var på vei inn i himmelen. En fantastisk suksess. Ola Stene var en nok en het kandidat til nobelprisen i økonomi dette året.

Arbeiderpartiet i Verdal derimot mente at gjelden til Levanger var så stor at den ikke var bærekraftig. De malte selve fanden på veggen når det gjaldt Levanger kommunes økonomi. Kanskje hadde de rett?

Hva skjedde så i Verdal, da kommunevalget var over, og debatten om kommunesammenslåing stilnet?

Det datt en blå meteoritt ned i Rostadgården! Alt ble snudd på hodet. Kommuneøkonomien ble plutselig så dårlig. Rådmannen var igjen havnet nede i den dypeste av alle daler. Levanger kommune ble plutselig et forbilde. Ola Stene satt på toppen og bare solte seg i glansen over Verdal sin elendighet. Skoler og eldreplasser måtte legges ned for å redde det synkende skipet. Snakk om forvandling - over natten.

Men hvor lenge satt Levanger sin rådmann på toppen? Alt for lenge mener de fleste. Når vi nå er kommet inn i 2018 smalt det også en meteoritt ned i Rådhuset på Levanger. Økonomien var igjen elendig. Hvordan kunne det være mulig? Man hadde jo gjort alt riktig. Lagt ned skoler og stengt eldresenter. Det var like før rådmannen bestilte sydentur til alle sine ansatte.

Min gamle sambygding Ola Stene sitter igjen nede i den dypeste dal. Jeg har en sterk anbefaling om at Levanger bør innføre et nytt slagord. «Selg ikke skinnet før bjørnen er skutt» Dette slagordet burde passe ypperlig for begge kommunene.

Her i Verdal ble det full krise – IGJEN - like før jul. Under budsjettdebatten satt igjen Verdalsrådmannen Jostein Grimstad nede i den dypeste dalen. Fikk man ikke økt eiendomsskatten med 1% ville det gå vår kommune ille. Det var ikke måte på svartmaling. Flere i AP var frampå med sine formaninger. Det var så jeg følte at et nytt Verdalsras var på gang. Enden på visa ble at man økte eiendomsskatten med 0,5%. for å redde oss fra å havne i helvete. Dette skjedde samtidig som vi vanlige dødelige var i gang med julehandelen.

Da juleribba var godt fordøyd havnet igjen Verdalsrådmannen på toppen av berget. 33 millioner i overskudd for 2017?

Da overskuddet ble kjent ble det stor stemning i kommunehuset i Verdal. Nå ruller millionene. Når Moparken har fått tilført sine tosifrede millioner blir alt bare fryd og gammen. Det varer nok ikke lengre enn til desember, og budsjettbehandlingen for 2019.

Nede i Moparken får sikkert Geir Singstad sin egen klagemur der han kan henge opp bilder av alle som sautrer. Skal det være ville vesten, så skal det være ville vesten. Her blir det nok plass til både meg og deg Astrid Vikan, med kryss over og WANTED. Pass deg du også Arne Falkfjell så du ikke havner her!

Nei det blir nok ingen Nobelpris på våre rådmenn i år heller. Den eneste trøsten får være at det er like stort kaos i den svenske akademien, som det er i våre to kommuner. I vårt naboland har de kongen som mekler og beskytter. Kanskje det hadde vært en god ide å hente inn Kong Harald for å lære våre kommuner litt om økonomi?

Da Volden skole ble lagt ned i 2016 ble skolen beskrevet som så dårlig at det ikke var økonomisk forsvarlig å renovere den. Da den skulle selges nå i vinter var den plutselig verd 2,7 millioner etter en såkalt visuell befaring? Hvordan kunne et råttistokk bli til en gullklump i løpet av ett år?

Lederen i Verdal Arbeiderparti var så bekymret for at Helgådalingan ble subsidiert etter «billigsalget» av Volden skole. Heldigvis kommer ikke avisene til Helgådalen på lørdager, og telefon og nett er enda ikke kommet så langt oppi dalen. Helgådalingan har ennå ikke peiling på at de er en sånn forfordelt gruppe. Når de en gang i framtiden får vite det, vil de sikkert nyte sine dager som forfordelt og privilegert. Tenk å være så privilegert at man slipper både aviser, telefon og nett!

Er det sånn at rådmenn og kommunepolitikere bruker svart og rosemaling av økonomien for å få igjennom sine saker? Jeg bare stiller spørsmålet. Hadde det ikke vært bedre for kommunens innbyggere at vi fikk en god og saklig orientering om hvordan økonomien utviklet seg til? Noe som alle kunne enes om. Da kunne kommunens innbyggere hatt en bedre forståelse for vedtakene som må gjøres til enhver tid. Kanskje er det på tide at våre to rådmenn forteller oss hva oppløsningen av samkommunen egentlig kostet oss. Har en mistanke om at denne berg og dalbanekjøringen har noe med dette å gjøre. Uholdbart at man den ene dagen skryter av økonomien, og den neste dagen er det barn og eldre som skal straffes.

Til slutt vil jeg takke for at jeg bor i en kommune som gir meg så mye inspirasjon. Og ikke minst en fantastisk nabokommune som begeistrer meg mer og mer. Så håper jeg du Geir Singstad tilgir meg, og ikke blir «så ferbainna» at jeg ødelegger pinsehelga di.

En riktig god pinsehelg fri for sauter!

Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet