Under minnemarkeringen på Falstad 8. mai, nevnte ordfører Robert Svarva de to fra Levanger som falt i Libanon tilhørende Det Norske Sanitetskompaniet UNIFIL (NORMEDCOY).

Det var løytnant Jostein Berg og major Egil Kjeldaas. Den siste var mitt søskenbarn, og jeg syntes det var rørende at hans navn ble nevnt.

Som følge av at Israel innvandret Libanon 15. mars 1978, besluttet FNs sikkerhetsråd, gjennom en resolusjon, å sette inn en fredsbevarende styrke i området.

Den skulle påse at de israelske styrkene trakk seg ut, og skulle bistå libanesiske myndigheter i å gjenvinne sin autoritet i Sør-Libanon.

Norge var blant de land som fikk forespørsel om å stille en styrke.

Den norske regjering besluttet i ekstraordinært statsråd, 22. mars å bidra til UNIFIL, med en infanteribataljon, og mulige støtttestyrker.

Norge stilte med en infanteribataljon, et verkstedkompani, og en helikopterving.

Da veisystemet var meget dårlig til evakuering av hardt sårede med hjulgående transport, var bruk av helikopter påkrevet.

Kompaniet var i utgangspunktet oppsatt med 116 personer. Størstedelen av bemanningen kom fra Hæren, men det tjenestegjorde også personell fra Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet.

En dag ble helikopteret tilkalt for å redde ut en FN soldat fra Fiji, som hadde forvillet seg inn i et minefelt.

På grunn av sterk ildgivning i området fløy helikopteret lavt. Helikopteret falt ned etter å ha kommet inn i høyspentlinjer.

Alle de tre på helikopteret. De to flygerne løytnant Kjell Edgar Ruud og fenrik Per Frode Eriksen, og de to Levangerguttene sykepleier og løytnant Jostein Berg og legen major Egil Kjeldaas ble alle drept.

Løytnant Jostein Berg er begravet på Alstadhaug kirkegård, og major Egil Kjeldaas ligger på Levanger kirkegård.

Det kan opplyses at Egil Kjeldaas sin far Peter Kjeldaas opprettet et Legat for Medisinsk Forskning i navnet til sin sønn, som i dag administreres av Levanger Sykehus.

Asbjørn D.K. Eklo

Levanger