Handlingsrommet innenfor lokaldemokratiet er hemmet av sentrale og regionale føringer, uten at det hensyn tas at Norge er et langstrakt land med lokale forskjeller og behov.

Innenfor miljø- og arealforvaltningen er det i mange saker vanskelig i å omgå rigide statlige og regionale føringer, det finnes lite rom for bruk av skjønn basert på rimelige og fornuftige lokale hensyn.

Fylkesmenns og andre etaters gjentagende bruk av innsigelser og klagerett på lokale vedtak og initiativ er destruktive for utviklingen av mange lokalsamfunn, og forståelse for lokale behov og menneskelige hensyn blir i liten grad hensyntatt. Dette oppleves mange ganger som urimelig, og svekker sektormyndigheters og politikkens legitimitet i samfunnet.

Vi har vel alle en forståelse for at det behøves overordnede føringer og retningslinjer, men rommet for lokale tilpasninger og utøvelse av skjønn hemmer lokaldemokratiet.

Intensjonen om større lokal sjølråderett synes bare på papiret, praktiseringen virker det heller å være dårlig med.

I Verdal har vi i hatt mange saker den senere tiden som legger begrensninger på utvikling av lokalsamfunnet iht lokaldemokratiske vurderinger, prosesser og fattede vedtak.

Kan nevne noen, småbåthavn, stenging av Nordgata, sidespor i sentrum, scootersaken, Holbergtomten, og nu sist rigide bestemmelser ifm fradelingsaken til Øystein Lynum som ønsker å bygge sin egen omsorgsbolig på egen grunn.

Slike saker opprører innbyggerne, oppfattes som urimelige, og svekker også tilliten til oss lokalpolitikere. Samtidig er vi satt litt «sjakk matt» ift overordnede føringer.

Skal målet om mere lokalt selvstyre og selvråderett oppnås, må det store endringer til, og hovedutfordringen er å snu mange års utarbeidet sentral politikk, og embetsverks/byråkraters makt over lokaldemokratiet.

Høyre mener langsiktig miljø- og arealforvaltning i større grad enn i dag må bygge på eiendomsrettslige prinsipper og lokalt selvstyre.

Oddleiv Aksnes

Gruppeleder Verdal Høyre