Hvis politikerne i Levanger følger innstillingen fra rådmannen vil de på onsdag til uka fatte følgende vedtak: «Krav om oppreisning/erstatning pålydende kr 250 000,- fra Torbjørn Skårstads støttegruppe avvises.»

Det gjenstår å se om det er dette som blir stående når formannskapet, og etter hvert kommunestyret, skal behandle innbyggerforslaget i Torbjørn Skårstad-saken. 561 av kommunens innbyggere har skrevet under og stiller seg bak forslaget om å gi den tidligere Røstad-eleven en oppreisning i form av en unnskyldning, og en symbolsk erstatning fordi han mener seg feilplassert på skolen for rundt 60 år siden. Dette har vært et imponerende initiativ i forhold til en medborger. Jeg tror at støttegruppas holdning er mye nærmere folkeviljen i Levanger i dette spørsmålet, enn det som ligger i innstillingen fra rådmannen.

Klippe, klippe. Levanger kommune har framstått som veldig steil i forhold til mennesker som menser seg feilplassert i institusjonene eller som har vært utsatt for omsorgssvikt under offentlig omsorg. Den tilhører mindretallet av norske kommuner når den har sagt nei til en kommunal oppreisningsordning. Da rådmannen tidlig i 2018 avslo kravet fra Torbjørn Skårstad, og ikke engang sendte det videre til politiske behandling, var det helt i tråd med måten slike saker er behandlet på i Levanger. Formannskapet har latt være å sende saker videre til kommunestyret. Ordføreren har flere ganger avvist å behandle interpellasjoner om slike spørsmål, når enkeltrepresentanter har bedt om å få ta dem opp i kommunestyret.

I Levanger er man redd for skadevirkningen av å stille seg på den svakes side i slike spørsmål. Der andre kommuner opptrer med en varm hånd, dyttes henvendelser unna med en kald skulder. På prinsipielt grunnlag blir saker avvist og omadressert. Det vises til at det er Staten som bør ta dette ansvaret.

Storsinn. I alle sammenhenger er det lov å endre mening. Når kommunestyret får Skårstad-saken på sitt bord bør flertallet vise storsinn, komme med en beklagelse og yte en kompensasjon. Jeg tror skadevirkningen er minimal for den kommunale økonomi. Oppsida for de folkevalgte og kommunen vil være langt større.

(Dagens leder i Innherred 9. juni 2018)