Levanger kommune med rådmann Ola Stene og ordfører Robert Svarva (Ap) i spissen, viser på nytt sin maktarroganse og manglende ydmykhet for åpen scene i formannskapssalen. De har fått støtte fra politikere som ikke ser ut til å ha egne meninger i saken. Det virker også som de ikke har lest sakens dokumenter på en tilstrekkelig måte. I argumentasjonen mot å gi Torbjørn Skårstad er liten, konkret oppreisning er det tydelig at det fortsatt er mangel på forståelse for hva denne saken dreier seg om. Er det slik at de støtter rådmannens og ordførerens innstilling uten å ha lest sakens dokumenter på en god nok måte?

Desibeldemokrati. KRF’s representant, Børge Lund, karakteriserer innbyggerforslaget fra 561 av kommunenes innbyggere som et «desibeldemokratisk» forslag? Han må mangle kunnskap om lovens bestemmelser, som faktisk gir innbyggerne rett til å komme med et slikt forslag. Det er med andre ord i tråd med lovens bestemmelser, og hans oppfatning kan oppfattes som en forakt for lovbestemmelsene, og mangel på respekt for gruppen som har støttet Torbjørn Skårstad i saken. Det er nærliggende å stille seg spørsmål om hvor dypt en generell unnskyldning stikker, som Lund var villig til å gi. Det er lett å bruke ord som overfladisk og «skinnhellig» i beskrivelsen av den holdningen Lund gir uttrykk for.

Støttegruppa blir også beskrevet som nære venner av Torbjørn. Til det er å si at ingen av oss var nære venner av Torbjørn Skårstad før vi startet underskriftsaksjonen. Ingen av oss er heller ikke det Lund beskriver som maktpersoner, men ser på oss selv som lovlydige personer som gjør og fortsatt vil gjøre vår samfunnsplikt. Aksjonen har gjort sitt til at jeg har fått et nært forhold til Torbjørn, og vil nå beskrive han som en god venn, som jeg gjerne vil kjempe videre for.

Amerikanisering. Levanger kommunes varaordfører, Alf Magne Reberg (Sp), uttrykker redsel for amerikanisering i tilknytning til denne saken, der det skal betales erstatning for hver gang det sies unnskyld . En merkelig og høyst ubegrunnet frykt. Støttegruppa har ikke gjort annet enn å forholde seg til norsk lov, og forventer en seriøs behandling av forslaget som har 561 røster bak seg. Har du ingen respekt for innbyggerne i kommunen? Ola Ødegaard, som er en av de i landet som kjenner denne typen saker best, har i brev til kommunen og tidligere avisinnlegg beskrevet hvordan andre norske kommuner har behandlet lignende saker. Levanger kommune skiller seg ut med mangel på respekt for personer som har opplevd å bli feilplassert av kommunale myndigheter.

Reberg bruker begrepet «erstatning» og det avslører at ikke han skjønner hva dette dreier seg om. Innbyggerforslaget handler om en oppreisning på kr. 250.000 og en personlig unnskyldning fra kommunen for den urett Torbjørn Skårstad har vært utsatt for. Dette står klart og tydelig i brevet til ordfører og alle representantene i kommunestyret som ble oversendt i epost den 7. mai d.å. Dette brevet ble etter hvert ett av vedleggene til saksfremlegget fra rådmannens saksbehandler. Det er grunn til å være bekymret for på hvilket grunnlag andre beslutninger i kommunen tas, hvis denne saken er representativ for måten politikerne forbereder seg på med lesing av sakens dokumenter. Setter politikerne seg grundig nok i saker som de er med og beslutter?

Ikke en gang en personlig unnskyldning til Torbjørn var det mulig å bli enig om i formannskapet, selv om en av representantene fra Ap foreslo det. Av formannskapets 9 medlemmer som møtte i dette møtet, var 6 fra Ap, 1 fra Sp, 1 fra KRF og 1 fra V. Representanten fra V stemte for å gi Torbjørn Skårstad oppreisning.

Omfang av lignende saker. Omfanget av lignende saker i kommunen er også et tema som er grundig beskrevet i ovennevnte brev til ordfører og representantene i kommunestyret, oversendt i epost den 7. mai d.å. Det er nærliggende å lure på om rådmannen har lest dette brevet når han på nytt bruker argumenter som avslører usikkerhet om omfanget av lignende saker i Levanger kommune. Det kan også bety at han ikke har tiltro til opplysningene fra Ola Ødegaard, som vi har brukt som kilde i saken.

Saksbehandlingen. Fredag den 8. juni ble jeg kontaktet av kommunen med forespørsel om å skaffe en fullmakt fra Torbjørn Skårstad om å kunne offentliggjøre de vedleggene som var med i saken. Det var da to vedlegg i saken: innbyggerforslaget datert 15.4.2018 og avslagsbrevet fra kommunen til Torbjørn Skårstad datert 2.1.2018 på søknaden som var sendt til kommunen av Ola Ødegaard på vegne av Torbjørn. Jeg savnet følgende dokumenter i saken: vedleggene til innbyggerforslaget (underskriftslistene og referat fra møte i støttegruppa den 15.3.2018), samt brevet til ordfører og representantene i kommunestyret oversendt i epost 7. mai. Jeg sendte epost til saksbehandler og ordfører fredag kveld 8.juni, og ba om at disse dokumentene også skulle vedlegges. Mitt krav ble imøtekommet, og disse dokumentene ble sendt som vedlegg til saken mandag 11. juni til representantene i formannskapet, som beslutningsgrunnlag til saken i møtet onsdag formiddag 13.juni. I tillegg ble det lagt ved saken et skriv fra Ola Ødegaard datert 12.6.d.å.

Jeg sitter med en litt dårlig følelse av kommunens behandling av denne saken. Jeg vil bruke uttrykk som maktarroganse og mangel på ydmykhet. Det brukes argumenter for å avslå innbyggerforslaget som er brukt i den tidligere behandlingen av saken (siden 2009). Jeg mener rådmann, ordfører og politikerne så langt, ikke har vist tilstrekkelig forståelse for sakens realiteter. Videre mener jeg at det ikke er tatt tilstrekkelig hensyn til alle sider av denne spesielle saken som 561 av kommunens innbyggere stiller seg bak: Vi ønsker at Torbjørn Skårstad får en oppreisning fra Levanger kommune på kr. 250.000 som en konkret personlig unnskyldning for den urett han har lidd, og som er en direkte konsekvens av den feilplasseringen han ble utsatt for som 12 åring, da han ble tatt ut av Lysaker skole og plassert på Røstad offentlige spesialskole for evneveike. Torbjørn Skårstad er ikke og har aldri vært evneveik! Jeg oppfordrer alle beslutningstakere til å stille seg følgende spørsmål: Hvordan ville mitt liv vært hvis jeg var blitt utsatt for det samme?

Det er enda en sjanse for at rettferdigheten skal seire: politikerne kan si JA til innbyggerforslaget i kommunestyremøtet den 20. juni. Oppfordringen er klar og entydig!

Trond Knudsen

Leder i støttegruppa for Torbjørn Skårstad