Spådommene gikk i den retning. Midt på dagen fredag ble det klart at Ap-politikerne Anne Marit Mevassvik blir Turid Hofstads etterfølger som direktør ved Stiklestad nasjonale kultursenter. Dette er en viktig jobb i vårt nærmiljø. Det er derfor ikke overraskende at det var knyttet stor interesse til ansettelsen.

Et sitat fra Olav Duun rant meg i hu da jeg overværte seansen der Anne Marit Mevassviks ble introdusert som SNKs nye toppleder: «De e mykkje som du itj lære hverken i skolen eller i kjerka!». Både Mevassvik og styreleder Bente Erichsen var tydelig på at det ikke er den museumsfaglige bakgrunnen som er den nye direktørens sterke side. Ved kultursenteret er det det betydelig faglig kompetanse på det området. Mevassviks styrke er hennes bakgrunn som sentral politiker. Gjennom mer enn ti år har hun hatt sentrale roller både i Nord-Trøndelag, Trøndelag og delvis nasjonalt. Framover kan det for SNK bli svært viktig med en ledelse som forstår de politiske spillereglene og som evner å kunne trykke på de rette knappene for å overbevise lokale og sentrale myndigheter om at de må satse på Stiklestad.

Nasjonalt jubileum. Tida går fort mot 2030 og markeringen av de tusen år for slaget som endret norgeshistorien. Forgjenger Turid Hofstad og resten av SNK har lagt lista høyt. Det er klare ambisjoner for det som skal skje framover, og som skal kuliminere om 12 år. Selv om mange planer er lagt, er det fortsatt mange viktige beslutninger som skal tas, mange maktpersoner som skal overtales og mange brikker som skal legges for å nå de mål som er satt. Dette skal bli et nasjonalt jubileum, minst på linje med det som skjedde på og rundt Eidsvoll i 2014. Å få gjennomslag for det, og få på plass de midler som er nødvendig, blir den viktigste jobben for den nye direktøren når hun inntar sjefsstolen over sommerferien. Det er ganske opplagt at politisk erfaring, kløkt og kontaktnett da blir viktigere enn noen gang.

Styreleder Bente Erichsen var tydelig på at hele styret er tilfreds med valget av ny direktør ved SNK. De har nok gjort seg mange av de samme vurderingene som overfor når de fant Anne Marit Mevassvik som den rette blant de som valgte å søke lederjobben. Hun står overfor en stor oppgave med store forventninger. Det er alle grunn til å ønske henne lykke til på denne reisen.