I forbindelse med behandlingen av Verdal kommunes budsjett for inneværende år ble det foreslått å opprette en egen budsjettpost øremerket nærmiljøtiltak i de enkelte grendene i Verdal. Dette synes det å være tverrpolitisk enighet om at er en idé verdt å prøve ut, og politikerne i kommunestyret er blitt enige om å bevilge 1 million kr fra oppsparte midler til dette formålet. Det er mye penger – spesielt tatt i betraktning at fjorårsoverskuddet ikke kan disponeres før neste år, og Verdal kommune fortsatt jobber hardt for å nå sentrale myndigheters anbefalte nivå på oppsparte reserver. Likevel er politikerne altså blitt enige om dette. Alt vel, så langt.

Det er imidlertid politisk uenighet om hvordan ordningen skal innrettes. Der Senterpartiet ønsker at dette beløpet i sin helhet skal forbeholdes eksklusivt de 3 grendene Leksdal, Ness og Helgådal – så ønsker Arbeiderpartiet en mer rettferdig fordeling av disse pengene. Med Senterpartiets opplegg vil de aller fleste grendene i Verdal kommune falle utenfor ordningen. Grender som Volhaugen, Trones, Leirådal, Sul, Ulvilla og mange flere vil ikke kunne få penger, mens Leksdal, Ness og Helgådal får. Det synes ikke Arbeiderpartiet er rettferdig.

Derfor fikk Arbeiderpartiet vedtatt et utsettelsesforslag i formannskapet den 14. juni. I utsettelsesvedtaket ber vi rådmannen komme tilbake med en ny sak der etableringen av en ordning gjeldende for hele kommunen, med lik metodisk tilnærming for alle grender, utredes.

For Arbeiderpartiet betyr det noe når vi sier at «alle skal med.» Derfor vil vi legge til rette for en ordning med offentlige tilskudd til nærmiljøtiltak, etter lokale initiativer, som fordeles rettferdig mellom de ulike grendene i kommunen. Slik Senterpartiet nå ønsker å kjøre ordningen så er faktisk 14 000 av 15 000 verdalinger ekskludert fra å delta. En slik urettferdighet vil forsterke forskjeller og motsetninger mellom grendesamfunn i Verdal, og ikke minst utfordre hele ordningens legitimitet hos innbyggerne.

Derfor er det viktig at formannskapet tar ansvar for å heve kvaliteten på saken før den legges fram for kommunestyret til sluttbehandling. Dette er for øvrig i tråd med det rådmannen selv sa om kvaliteten i saksbehandlingen i kommunestyrets møte i mai, og det er i tråd med det rådmannen selv skriver i sitt eget saksframlegg - etter å ha blitt presset av kommunestyrets flertall til å legge fram saken alt for tidlig: «Ordningens godhet ville, etter rådmannens skjønn, vært bedre om kommunestyret hadde etablert en ordning gjeldende for hele kommunen med lik metodisk tilnærming for alle grender.» Det bør derfor ikke være spesielt oppsiktsvekkende at formannskapets flertall har bedt rådmannen om å gå en ekstra runde før sluttbehandling.

I formannskapets møte kritiserte likevel Senterpartiets Marit Voll og Pål Sverre Fikse undertegnede hemningsløst med beskyldninger om mangel på respekt for kommunestyret og kommunestyrets vedtak som følge av dette. Det er tydelig at behovet for å tekkes noen få kjernevelgere i Senterpartiet trumfer ønsket om å lage en ordning som kan bli positiv for de mange i verdalssamfunnet.

Det må nemlig være slik at dersom formannskapet er gitt innstillingsrett av kommunestyret, så må også formannskapet gis rett til å håndtere sakene ordentlig før de oversendes kommunestyret for sluttbehandling. Kommunestyret må også ha respekt for de underordnede, folkevalgte organer dersom kommunestyret har gitt disse fullmakter. Denne gangen ønsket formannskapets flertall å heve kvaliteten på saken før kommunestyret sluttbehandler den. Det innebærer å utvikle en mer rettferdig innretning på ordningen, samtidig som grunnforutsetningene skal ligge fast: Det avsettes 1 million kr til nærmiljøtiltak, og disse skal disponeres etter lokale initiativer i de enkelte grender. Deretter skal kommunestyret – selvsagt – ha det siste ordet.

Arild Pedersen

Gruppeleder, Verdal Ap