Falstadsenteret er i dag et av de syv nasjonale freds- og menneskerettighetssentre, og har som sitt mandat å undervise barn og unge om menneskerettigheter og demokrati, med utgangspunkt i fangehistorie fra 2. verdenskrig. Dette legger mye av premissene for vårt arbeid og prioriteringer. Samtidig er institusjonshistorien knyttet til Ekne og Falstad også en veldig viktig del av stedets historie, og Falstadsenteret opplever en økt interesse for institusjonshistorien både fra studenter, profesjoner samt regionale og nasjonale politikere.

Med bakgrunn i dette har Falstadsenteret i starten av 2018, og i samarbeid med forskere knyttet til Nord universitet, påbegynt et forprosjekt knyttet til skolehjemshistorien på Innherred. Dette forprosjektet er planlagt ferdigstilt i løpet av året, og vil danne grunnlag for senterets strategi knyttet til videre arbeid med denne viktige delen av Falstads historie.

Falstadsenteret har siden etableringen av stiftelsen i 2000 hatt en fruktbar dialog med Ola Ødegaard og Taperforeningen. Dokumentasjon av institusjonshistorien har vært et viktig tiltak i de årlige budsjettsøknadene, og i 2013 ble det søkt Norsk Kulturråd om prosjektmidler uten at det ga resultater. På grunn av manglende finansiering ble arbeidet dessverre da lagt på is, men det pågående forprosjektet vil kunne danne grunnlag for nye søknader om støtte.

Vi setter stor pris på Ola Ødegaards engasjement for svake grupper i samfunnet og hans fokus på dem er en viktig del av Falstads historie.

Christian Wee

Direktør, Falstadsenteret