Levanger kommune har nettopp vedtatt nedskjæringer på grunn av store budsjettoverskridelser i pleie- og omsorgssektoren. I følge kommunens egen økonomirapport for første kvartal, har Levanger kommune et omstillingsbehov på 30 til 40 millioner kroner i 2018, noe som i stor grad skyldes budsjettmessig overforbruk innen helse- og omsorgssektoren.

Arbeiderpartiets store sak i forrige valgperiode var kommunedelplan «Mestring for alle». Her ble tradisjonelle institusjonsplasser i sykehjem dramatisk redusert, og erstattet med omsorgsboliger på ulike omsorgsnivå, med heldøgns pleie og omsorg som høyeste nivå.

Status for Levanger kommune før de strukturelle endringene ble vedtatt og gjennomført, var en relativ lav andel plasser i institusjon i prosent av antall innbyggere over 80 år. En framskriving av antall demente i kommunen fra 2015 til 2040 viser en økning på 150 prosent. I fylkesmannens tilsynsrapport ble det satt kritiske spørsmål til at demente skal bo i egne omsorgsboliger.

Levanger kommune måtte ut med 5,5 millioner kroner til sykehuset i 2017 fordi de ikke klarte å ta imot utskrivingsklare pasienter. Dette er en klar indikator på enten for få plasser og/eller dårlig organisering.

Slik Venstre ser det er det ikke forsvarlig å bruke ostehøvelen litt her og litt der for kortsiktig å få ned kostnadene. Det gir ikke den nødvendige langsiktige effekten, og kan føre til at de kommunale tjenestene faglig sett blir forringet. I tillegg vil en slik «budsjettflikking» slite på organisasjonen Det er derfor behov for en total gjennomgang av omorganiseringen innen pleie og omsorg.

Venstre foreslo derfor i kommunestyret i mai å sette ned et uavhengig utvalg, som i sin helhet, det vil si både faglig og økonomisk, skulle gjennomgå om de store endringene innen pleie og omsorg hadde gitt ønsket resultat. 6 av 35 representanter stemte for forslaget, og det var liten støtte å få fra flertallskonstellasjonen av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Det kan være vanskelig for en og hver å få et kritisk søkelys på egne prestisjeprosjekt. I denne saken er det etter Venstres mening helt nødvendig å gjøre det nå, før en eventuell retrett på egne prinsippielle strukturelle vedtak blir altfor kompliserte.

Karl M. Buchholdt

Gruppeleder for Levanger Venstre