Verdal har fått seg en ny varaordfører. Senterpartiet Pål Sverre Fikse ble mandag valgt mot 16 blanke Arbeiderparti-stemmer. Han skal fungere så lenge Høyres Silje Sjøvold har permisjon fra sine kommunale verv. Det er uvisst hvor lenge permisjonen varer. Dette er på mange måter et spennende valg. Det gir grunnlag for en del spørsmål og refleksjoner.

Flertallet bak seg. Det er varaordfører Pål Sverre Fikse og ikke ordfører Bjørn Iversen som nå har flertallet i kommunestyret bak seg. Situasjonen oppsto etter at Høyre i fjor høst brøt med Arbeiderpartiet. Nå blir den mer interessant, for det er ikke usannsynlig at Fikse har satt seg som mål å bli den neste ordføreren i Verdal. Han er sterkt ønsket i eget parti. Sp har gjort det godt i Verdal ved de siste valgene, mens Ap har vært i tilnærmet fritt fall. Det er ikke usannsynlig at neste gang Fikse blir valgt av kommunestyret er det i vervet som ordfører. Sånn sett kan han se på tida framover som en treningsleir.

En plass i rådhuset gir en helt annen innsikt som kommunepolitiker enn å sitte utenfor. Det innebærer også at en blir konsultert på en annen måten når rådmannen og andre i administrasjonen ønsker å lodde den politiske stemningen. Det er ikke uvanlig at rådmannen gjør det, blant annet før han legger fram sitt årlige budsjettforslag. Rådmannen ønsker å være sikker på at kontroversielle forslag ikke er helt uten mål og mening, og at det finnes en mulighet til å få dem vedtatt. Det kan bli interessante vurderinger fra Jostein Grimstad, som også vet at det er varaordføreren, og ikke ordføreren, som har kommunestyrets flertall i ryggen.

Prinsipiell? Selv om nominasjonene ikke er i gang, er det lave odds på den som tipper Pål Sverre Fikse som en sterk utfordrer til å bli Verdals neste ordfører. Det er fortsatt helt i det blå hvem som blir hans fremste konkurrent. Går Ap for gjenvalg eller en ny kandidat?

Mandag valgte Ap-gruppa i kommunestyret å stemme blankt ved varaordførervalget. Gruppeleder Arild Pedersen kom med en del sterke karakteristikker av Høyres opptreden, fordi de ikke hadde en egen erstatter for Silje Sjøvold.

– Arbeiderpartiets inngang til denne saken er prinsipiell, sa Aps gruppeleder. Jeg tror ikke at riktig alle oppfattet det slik.