Kjære Torbjørn! Onsdag fk skal din sak opp i Levanger kommunestyre. Mange ser fram til en avslutning. Husk da: Uansett har du allerede vunnet saken! Du vant hjertene til folk! Fra å være en tapersak ble det en hjertesak for langt flere enn de 561 navnene på lista. Fra å være et initiativ fra barndomsvenner, naboer, skolekamerater i Skogn vokste dette til å bli en sak større enn deg selv.

Din kronglete start i arbeidslivet ble påført deg av et samfunn som feilplasserte deg på Røstad off skole.

Ingen skal fortelle meg at en mann med 30 års fagforeningsmedlemsskap og nåla er evneveik! Forget it! Som tillitsvalgt for AP i kommune og fylke i mange år av mitt yrkesaktive liv møtte jeg mange av ditt slag – representanter fra fagbevegelsen. De lærte meg mye om ulike livsforhold og om viktige fellesverdier det var verdt å ta vare på, en samfunnsinnsikt jeg alltid vil være dypt takknemlig for.

Med din livshistorie ble du et symbol for andre med en kronglete start, den gang så vel som i dag! Også derfor kom saken din til å berøre så mange. Du bestod livets prøve! Er nok mer usikker på om kommunestyret består sin prøve på onsdag. Men er opp til dem!

Etter nesten 80 års fartstid i livet kan man få et brukbart gangsyn. Hva ser jeg? At du, Torbjørn, klarte deg læll! Det stor respekt av! Ja, det mener jeg virkelig! Nå fortjener du at gammel urett skal bli erkjent på skikkelig vis, og beklaget. Den som ikke skjønner såpass, må ha et hjerte som en gråstein!

Det kommunestyret ikke ser, er at nettopp du som var feilplassert, kan bli et viktig tidsvitne om Røstad off skole. Det kan jeg og, for jeg var speiderleder der på samme tida. Bestyrer Vandvik bad meg også i skoleferiene om å ta med elever fra Røstad nordover helt opp til min hjemby Bodø. Lite ante jeg da at jeg skulle ende opp på et småbruk i Røstadlia,og at mine barns oldemor skulle være Malena som hele sitt liv var lærer nettopp på Røstad off skole.

Ja livet er et eneste stort eventyr! «Vi er jo noen små stakkara alle i hop», brukte mormor Kristine å si. Hun var en flott representant for fortidas fattig-Norge. «Den som vil være stor blant dere, skal være alles tjener.» Og: «På dette skal dere kjennes at dere har innbyrdes kjærlighet.». Bibelsprengt som få. Og livet og læra hang sammen!

Takk for det du lærte oss, Torbjørn!

Aase Marie Folkvord