Levangers økonomi har stått i fokus i vår og forsommer, etter at det tidlig ble klart at vedtatt budsjett vil sprekkes så det holder. Det har gått på tilliten løs for rådmann Ola Stene, som i år har opplevd å stå i en hard kritikk fra de folkevalgte. Noe av det spesielle i Levanger har vært at de sterkeste kritikerne er talsmenn for posisjonspartiene i kommunestyret, først og fremst fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. De har rettet skytset mot administrasjonen og sagt at de forventer betydelig økonomiske kutt i rådhuset.

Velger ostehøvelen. Nå legger rådmannen fram et nytt forslag som skal behandles av formannskapet i neste uke. Det er nok ikke tilfredsstillende for dem som har sett for seg at det var administrasjonen i rådhuset som skulle ta unna brorparten av de 13 millioner kroner som fortsatt står udekket på 2018-budsjettet. I stedet for å bruke kniven, velger rådmannen den berømte ostehøvelen. Reduksjonene foreslås fordelt likt på alle enhetene, ut fra en prosentsats. Dette innebærer blant annet at kronebeløpet som Frol barneskole skal spare inn resten av året, vil være nesten dobbelt så stort som det som foreslås kuttet på posten «Rådmannen m/stab».

Jeg tror ikke Svein Erik Veie (Ap) så for seg en slik løsning da han uttalte følgende: «At det ikke skal gå an å se på det som er innenfor rådhusets fire vegger, i stedet for å angripe de svakeste i samfunnet, som botilbudet i Åsvegen på Skogn, svømmehallen, skolene og dermed grendene, er uhørt.» Slik det ligger kan forslaget gi kritikerne mer vann på mølla.

Bruk mer tid! Levanger kommune har en milliard kroner til fordeling i 2018. En manko på 40 eller 13 millioner kroner, som er tallene det er operert med i vår, utgjør altså mellom en og fire prosent av budsjettet. Alle som har vært med regnskap og budsjett, om det er innenfor offentlig eller privat virksomhet, forstår at dette ikke er umulig å oppnå med litt mer kløkt, uten at det tar motet fra en hel organisasjon.

Levanger kommune har penger på bok (disposisjonsfond), og går ikke under om de økonomiske bekymringene ikke er løst før sommerferien. Løsningen blir dårligere om det er panikk og kortsiktighet som styrer. Ta dere tid! Gjør det ordentlig! Ikke bruk krisemaksimering som verktøy for å komme i mål.

Roger Rein