Onsdag 20. juni behandlet kommunestyret i Levanger kommune et innbyggerforslag som gikk ut på å vurdere om Torbjørn Skårstad skulle få oppreisning for å ha blitt feilaktig plassert på Røstad offentlige skole for evneveike. Saken er mye belyst i media, og mange var spente på om rettferdigheten ville seire.

Den politiske debatten var lang, og det var tydelig at dette var en tøff sak for våre folkevalgte. Posisjonen, med Arbeiderpartiet i spissen, fraskrev Levanger kommune alt av ansvar da de stemte imot at Skårstad skulle få oppreisning for å ha fått sitt liv ødelagt av en beslutning som ble tatt av skolebestyrer og en lærer på Lysaker skole, i daværende Skogn kommune. Ja, det som skjedde PÅ Røstad offentlige skole for evneveike er et statlig ansvar, da dette var en statlig institusjon. Men det var heller ikke dette kommunestyret behandlet. Kommunestyret skulle vurdere hvorvidt Torbjørn Skårstad skulle få oppreisning for å ha blitt stemplet som evneveik og sendt fra Lysaker skole, som er en kommunal skole, til Røstad. I FrP sine øyne er det åpenbart at dette er et kommunalt ansvar.

Selv om Ap og resten av posisjonen bedyret at dette er et statlig ansvar, og dermed fraskriver kommunen alt ansvar, gikk de likevel med på å beklage forholdene. Dette rimer ikke i mitt hode.

Man beklager vel ikke noe man ikke har skyld i? FrP mener det er rett og rimelig å både beklage, og tilkjenne Skårstad en symbolsk oppreisningssum på 250 000 kroner. Ingen sum i verden kan gjøre opp for et ødelagt liv, men en oppreisning ville gitt Skårstad en anerkjennelse av at kommunen faktisk tar ansvar.

Jeg vil skryte av Arbeiderpartiets Knut Holmen. Som eneste Ap-representant valgte han å ignorere partipisken og stemme for rettferdigheten. Slike folkevalgte trenger vi flere av i Levangers kommunestyre. Det er godt det er valg neste år.

Ja, noen ganger må man bite i det sure eplet og erkjenne at man har gjort en feil. Ja, Levanger kommune har ansvar for at Torbjørn Skårstad ble sendt til Røstad og ble stemplet som evneveik. Torbjørn Skårstad er ikke evneveik.

Saken om Torbjørn Skårstad fikk et foreløpig punktum i kommunestyret onsdag kveld. Ja, han fikk en beklagelse fra kommunestyret. Likevel er dette et punktum med en bismak. Levanger kommune erkjenner ikke at de har et ansvar.

Avslutningsvis vil jeg hylle støttegruppen for Torbjørn Skårstad, som har stått bak denne underskriftsaksjonen. Når politikerne ikke evner å se enkeltmennesket, er det godt vi har innbyggere som kjemper for rettferdigheten og sørger for at de svake stemmene også blir hørt.

Mats Henriksen Persøy, Janne Kathrine Jørstad og Geir Tore PersøyPå vegne av Levanger FrP