Det er for tida stort fokus på å spare penger i Levanger kommune.. For en utenforstående er det et underlig skue. Rådmannen er under sterkt press og får kjeft så det holder fra alle kanter... Selv sier han at han føler han har tillit..!!?? Å skulle avsette en rådmann er visstnok temmelig dyrt , så det kommer sikkert ikke til å skje.

Det har etter hvert kommet en del konkrete sparetiltak på bordet og reaksjonene har ikke uteblitt.Her kan f.eks nevnes at skolene er pålagt å ta sin del. Det har etter sigende blitt 100 flere elever ved grunnskolene i Levanger de siste 5 årene, mens lærertallet er uendret. Det sies at 15 lærerstillinger kan måtte fjernes , med de følger det får for ungene våre. Rådmannen var til og med ute og luftet et forslag om å se på skolestrukturen på nytt. Er det ungene våre som skal straffes for at politikerne ikke gjør jobben sin?? Rådmannen er selv pålagt å gjennomgå sin egen stab, administrasjon , lederenivå og antall ledere. Her påberoper han seg mer tid for å få en grundig prosess. Kanskje litt mer ubehagelig den jobben, når alt kommer til alt??

Jeg undres også litt over om kommunen har en plan vedrørende alle de som valgte å komme til Levanger etter oppløsningen av samkommunen. Det må da være behov for mindre folk for å administrere 1 kommune sammenlignet med 2, eller kanskje jeg tar fullstendig feil?? Rådhuset holder på å vokse ut av sitt gode skinn og har opprettet mange nye kontorer både der legesenteret tidligere låg , samt på andre siden av gata.(for fagforeningene). Dette tyder vel på at det må være vekst noen steder tiltross for innsparingskravene. Rådmannen skal komme med en konkret spareliste til formannskapets møte 27.juni. Jeg venter i spenning.

Jeg startet med å skrive at innsparingene er et underlig skue. Dette er det flere grunner til. Det første jeg sikter til er vedtaket i driftskomiteen forleden om at de går inn for å bygge nytt bibliotek og kino på Levanger.At dette skal være en høyt prioritert oppgave når vi skal spare penger er helt uforståelig. Når ble dagens bibliotekbygg plutselig over natten så gjennomført dårlig at det kreves et nytt bygg? Levanger sentrum er fullt av tomme bygg. Vinmonopolet og Coop sine lokaler på andre siden for Mega er snart tomme. Er ikke dette stort nok for å huse et bibliotek, bare for å komme med en , konkret ide? Det har også vært snakk om at HINT ønsket å samarbeide med Levanger kommune om bibliotek. Hva skjedde med den saken?

Grunn nr 2 som gjør at dette blir underlig er vedtaket om kinobygging. Det argumenteres med at en by på Levangers størrelse MÅ ha en kino. Neida, det må den slett ikke. Jeg tror ikke kino er framtida, dagens unge streamer i stor grad det de ønsker å se. Påstander om behovet for kino tror jeg er et uttrykk for nostalgisk tenkning fra de som er så gamle at de ikke hadde 50 tv-kanaler, youtube og netflix. For den som fortsatt ønsker kino finnes det utmerket tilbud på Verdal. Denne kan nåes med bil eller tog på noen minutter. Enkelte av Levangers kommunepolitikere har som uttalt mål at kinoen i Levanger skal konkurrere ut kinoen på Verdal. Hvorfor det? Resultatet blir da antageligvis 2 kinoer som sliter i stedet for 1 som går godt. La Verdal ta seg av kinodrifta og støtt opp der hvis kino er hjertebarnet . Det går an å unne naboen suksess!!

Jeg lar meg heller ikke overbevise av kultursjef Sivertsens synsing om hva som evt vil skje dersom Trondheim kinodrift trekker seg ut etter 10 år. Driftskomiteen stilte dette spørsmålet til kultursjefen, men Sivertsen svarte at det er vanskelig å spå 10 år fram i tid og hadde egentlig ingen konkrete svar på denne henvendelsen. At driftskomiteen går inn for å videreføre dette prosjektet er meningsløst. Det hører med til historien at Festiviteten også skal tilføres midler for å bygges om. Hvor mye dette handler om og hva som skal gjøres sier historien ingenting om. Det er ikke rart det blir skral økonomi i kommunen når man velger å gi sin tilslutning til prosjekter med så mange usikkerhetsmomenter.

Den tredje grunnen til at jeg spekulerer er diskusjonen om fylkestingets bevilgning til ny fotballhall i Steinkjer. Min første tanke da jeg så dette var: "gudskjelov, nå slipper vi å få dette til Levanger". Jeg har liten eller ingen tro på at dette er det vi skal holde på med hvis vi skal spare penger. Fylkestinget bevilger 10 mill til prosjektet i Steinkjer mot at Steinkjer kommune selv blar opp samme sum. Steinkjer fotballklubb skal også bidra med 5 mill i egenkapital.

Jeg regner med at de samme summene ville vært aktuelle hvis Levanger skulle huset denne hallen. Levanger kommune hadde sikkert lånt enda mer penger for å finansiere sin del, det er jo det som har vært løsningen på svært mye i mange år nå. Hvordan LFK, som ligger i bunnen av OBOS-ligaen og med 516 tilskuere på siste kamp, skulle skaffet sine 5 mill er det vanskelig å se noen løsning på. LFK selv har jo faktisk et så realistisk forhold til dette at de sier seg fornøyd med , og er villige til å bruke en hall på Steinkjer. Ordfører Svarva og idrettskonsulent Nordberg er i avisene i sakens anledning og utber seg et svar fra fylkeskommunen på tidligere henvendelser fra Levanger kommune ang planer om bygging av velodrom/fotballhall i Levanger.

Jeg satt med et bestemt inntrykk av at alle slike planer var skrinlagt eller i hvert fall lagt på is, men hvis journalisten i T-A sin beskrivelse stemmer lever disse planene i beste velgående...!??

Ordføreren varsler heldigvis at dette ikke er realiserbart nå , slik økonomien er. Jeg tror det vil bli slik i lang tid framover. Dermed bør ressursene brukes på å finne måter å spare penger på , framfor å sitte og bruke tid på å planlegge nye måter å bruke mer penger på.

Med det samme vi er inne på temaet fotball kunne det vært interresant å få vite hvor mye nye Tobb arena Levanger stadion egentlig har kosta så langt?? Det snakkes om ganske store overskridelser i forhold til opprinnelig budsjett , men jeg har enda ikke sett bekreftede tall. Hvis det i tillegg skal bygges tak blir det jo enda dyrere. Å stille spørsmål ved pengebruken rundt fotballen i Levanger er vel som å banne i kirka, men det får stå sin prøve. Korrekte tall fra pålitelige kilder kunne godt vært offentliggjort.

Under formannsskapets økonomirapportering onsdag 13.juni fikk Arnstein Kjeldsen spørsmål fra ordføreren om han følte at alle hadde tatt innover seg det økonomiske alvoret i kommunen. Kjeldsens inntrykk var at det ble jobbet knallhardt og at alle var inneforstått med situasjonen. At det jobbes er jeg ikke i tvil om. At alle har tatt innover seg alvoret tror jeg ikke noe på!

Magne Johansen

Levanger