Innherred Turlag Veteranans siste tur i vår gikk onsdag 20. juni til Vindkleppen i Helgådalen.

Kun ni veteraner møtte kjentmann Magnar Bakken ved Kleppmoen. Trolig var mange skeptisk på været, etter noen dager med regn og sterk vind. Men leia opp langs østsida av Kleppen ligger i le for vestaværet, og turen opp gikk fint til tross for til dels svært bratte kneiker.

Flott utsikt

Over skoggrensa kunne vi begynne å se Helgådalen ovenfra, og kjente verdalsfjell kom fram i syne etter hvert som høydemetrene ble tilbakelagt. Veresvatnet dukket opp i øst, Tørrgranvola og Juldalen i sør. I gråværet kunne vi se konturene av fjell i Sverige og lenger ned i dalen. Vestavinden kunne vi høre når vi nærmet oss toppen, så vår kjentmann fant en høvelig rasteplass, fortsatt i ly av vinden, før vi entret toppen i sterk vestakuling i kastene.

Friskt på toppen.

Det en topp som Vindkleppen byr på, foruten en mer eller mindre strevsom tur opp, er jo utsikten. Dette fikk vi til fulle når vi kunne se mye av Helgådalen i fugleperspektiv, spesielt Julneset rett nedenfor oss.

Utsikt mot Julneset.

Insektlokkende mose

En vindturbin med en bredbåndssender ble beskuet før vi satte kursen nedover igjen, i behagelig ly av kulingen. Også Vindkleppen byr på rikt planteliv, f. eks. den lille og uanselige gule parasollmosen. Den vakte vår oppmerksomhet med sin gule, parasollignende skjerm som blir 1,5 cm i diameter. Parasollens funksjon er å lokke til seg insekter som bidrar til spredning av sporene. Denne mosen vokser på ekskrementer av elg eller andre planteetere og kalles derfor også møkkmose.

Multer derimot, kunne vi ikke se mye av!

Tilbake på Kleppmoen.

En stor takk til kjentmann Bakken, for hensynsfullt tempo opp bakkene, og fin orientering om smått og stort underveis på turen.

Kjellrun Skjerve og Svein Aurstad (turledere)