Nesten seksti år etter at Torbjørn Skårstad (71) ble stemplet som evneveik og sendt til spesialskolen for evneveike på Røstad i Levanger, beklager kommunen.

Levanger kommune nekter likevel å gi ham oppreisning selv om det var de som sendte han dit.

Et flertall sa nei til at han skulle få 250.000 kroner i oppreisning. Det ble vedtatt med 24 mot 11 stemmer. Det var Ap, Sp og KrF som ikke ville gi økonomisk oppreisning.

Har disse partiene sett på hva andre kommuner har gjort rundt i landet?

For flere år siden ble det satt i gang granskning om barnehjemsbarna i svært mange kommuner rundt i landet.

Målet med granskningen var å gi de mange som kan ha blitt utsatt for overgrep på en barnehjemsinstitusjon en viss form for oppreisning.

Det er blitt satt ned uavhengige granskningsutvalg i svært mange kommuner her i landet som gjennomgikk påstander om ureglementerte forhold ved kommunale og private barneverns-institusjoner.

De fleste kommunene utbetalte erstatningsbeløp etter hva som er kommet fram i granskningen.

Jeg startet kampen i Trondheim kommunestyre som bystyrerepresentant for Demokratene så tidlig som i 2002 for å få til en granskning og er stolt over et flott utført arbeid i prosessen fra Trondheim kommunes side. Det ble en kostbar, men riktig avgjørelse.

Det ble også fra Barne og familiedepartementet satt ned et utvalg for å kartlegge overgrep ved norske barnehjem etter krigen.

Utvalgets mandat var å fremskaffe kunnskap som kan gi en helhetlig oversikt over omfang av overgrep, og hvis mulig finne årsaken til disse.

Jeg har som bystyrepolitiker i Trondheim hatt henvendelser fra personer rundt i landet som har blitt sent til barnehjemsinstitusjon i Trondheim.

Disse ville dessverre ikke få erstatning fra Trondheim kommune pga. at det var en annen kommune enn Trondheim som har gjort vedtak om barnehjems plassering. Slik var forutsetningen til en eventuell erstatning.

Jeg vil utfordre politikerne fra alle partier i kommunestyret i Levanger til å sette i gang tilsvarende ordning som Trondheim har gjort.

La de som ble tvangsendt til barnehjem rundt i landet få sin velfortjente erstatning.

La det bli likhet mellom kommunene og ikke slik at alt avgjøres ut i fra kommunens økonomi og vilje.

Derfor er min oppfordring. Gjør det nødvendige vedtaket og gi Torbjørn Skårstad oppreisningssummen på 250 000 kroner.

Svein Otto Nilsen

Fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting