Status 25.06.2018:

Jeg har ikke registrert noen avklaring angående min påstand om overvåking av beboere, og andre, ved helsetunet. Det virker som om det verserer ulike oppfatninger om hva som registreres og hvordan låssystemet brukes/virker. Når man leser uttalelser fra Nokas, virksomhetsleder, rådmann, fylkesmann, datatilsyn o.a. er det lett å bli forvirret. Kanskje virker det som om flere, kanskje alle, uttaler seg uten å vit hva de snakker om?

Etter å ha etterlyst en skriftlig orientering om låssystemet flere ganger, uten å få annet enn lovnad om at den kommer en ”vakker dag”, er jeg lettere frustrert og forvirret.

Dialogen som virksomhetsleder påstår at de har med leietagere og pårørende angående monteringen/programmeringen av låssystemet har ikke jeg registrert. Den dialogen jeg har hatt med utleier (Verdal kommune) har jeg måtte ta initiativ til selv!? I tillegg er dette en muntlig dialog som jeg ikke er blitt noe klokere av, bare mer forvirret.

Min mor har pr. i dag ikke anledning til å låse, eller låse opp, sin leilighet når hun selv ønsker eller har behov for det! Dette er en vesentlig forringelse av leieforholdet og er til stor ulempe og bekymring for henne, og for meg som pårørende. §5-4 i husleieloven.

Jeg trodde ikke at det i 2018 var mulig, langt mindre lovlig, å montere et låssystem av utleier som umuliggjør at leietager selv styrer låsing av egen leilighet. Når dette i tillegg hevdes å erstatte et utdatert låssystem, som gav leietagere denne muligheten, blir dette ikke bare forvirrende men direkte latterlig!

Jeg håper dere som har bestemt at det skal være slik sover godt, har god samvittighet og at dere kan låse leiligheten/boligen før dere drar på ferie. Skulle det skje innbrudd hos dere vil dere få dekning på forsikringen. Min mor, som sitter med en leilighet hun selv ikke kan låse i «ferien» sin, vil ikke få dekket noe på sin innboforsikring ved innbrudd i leiligheten. Nå regnes det vel kanskje ikke som innbrudd heller når døra står åpen?

Når utleier har fratatt min mor muligheten til å låse leiligheten selv tar jeg det som en selvfølge at utleier vil dekke alle kostnader min mor vil kunne få ved tyveri, skade, hærverk på innbo ved uønsket inntrenging i sin leilighet.

Kanskje jeg blir nødt til å iverksette tiltak selv, for å i det hele tatt å ha god samvittighet overfor min mor på 93 år? Kanskje det er mulig å bruke §5-3 i husleieloven? Hvem vet, vi får se. Utleier ser ikke ut til å gjøre noe uansett!

Til slutt vil jeg ønske alle dere som har valgt et yrke innen helse og omsorg en riktig god sommerferie! Det arbeidet dere legger ned, og den omsorgen dere viser for våre nærmeste, kan det aldri takkes nok for. GOD SOMMER!

Andreas Haugan

Ps: Kommunalsjef for helse og velferd i Verdal kommune, Anne Kari Haugdal, er forelagt innlegget fra Haugan og har følgende svar:

Vi tar kontakt med Andreas Haugan om saken. Utover det har jeg ingen kommentar.