Kommunestyret i Levanger hadde en merkelig sak om budsjettrevisjon i møtet 30.mai.

Kommunestyrets flertall gjorde vedtak om revidering av budsjettet for 2018. Kommuneloven sier helt klart at ved all budsjettering skal det ende opp i balanse, det var det ikke denne gangen. SV la derfor inn en protokolltilførsel på det etter at vedtaket var gjort. Kommunestyrets flertall ga dessuten et uspesifisert oppdrag til rådmannen om å foreta en innsparing på 13 mill. I kommuneloven står det at det er kommunestyret som gjør vedtak om budsjett. Det kan derfor stilles spørsmål om det er lovlig å be rådmannen administrativt om å foreta en budsjettjustering på 13 mill midt i året uten å vise til hvor dette skal tas fra . Det er derfor grunn til å spørre om kommunestyrets vedtak er gyldig.

Var dette så et klokt vedtak? Administrasjonen er veldig tydelig på at det får dramatiske konsekvenser for enhetene å foreta slike nedskjæringer midt i året. Det vil føre til brudd på lærernorm , redusert spesialundervisning, mindre tidlig innsats og dårligere arbeidsmiljø i skoler og barnehager . Det betyr avvikling av forebyggende helsearbeid og lavterskeltilbud for mennesker med psykiske lidelser.

Av de 13 mill som spares inn , skal 8 mill budsjettmessig avsettes til disposisjonsfondet.

Det er vanskelig å forstå hvordan det er klokt å ta bort forebyggende tiltak for å avsette på disposisjonsfond. Det må også sees i lys av at det ved årsskiftet allerede var 100 mill på disposisjonsfondet i tillegg til 50 mill på bundne fond.

Khalil Obeed, Arbp. hadde i kommunestyret 20. juni varslet en interpellasjon der han ville endre det som han mente var gjort "i fullstendig panikk og uten grundig forarbeid". Han varslet videre et forslag om bruk av disposisjonsfondet for å få driftsbalanse. Dette var et godt initiativ fra Khalil Obeed som han dessverre trakk etter "samtale" med ledelsen i Arbeiderpartiet.

En ting er at mangelfull styring i helsesektoren har ført til en vanskelig budsjettsituasjon, men vi er forpliktet til å tenke langsiktig. Da er det neppe klokt å redusere på forebyggende arbeid og sette penger i disposisjonsfond.

Jostein Trøite

Kommunestyrerepresentant for SV