I en trehusby som Levanger er brann det verst tenkelig. Det skjedde mandag morgen da det begynte å brenne i en bygård i Kirkegata. En brann som også spredte seg til neste hus, og som førte til evakuering av beboere i flere av nabogårdene. I en periode var det dramatisk. Brannvesenet satte alt inn på å hindre at brannen spredte seg til flere enn de to bygårdene som allerede var i fyr og flamme. De lyktes med det. En storbrann ble heldigvis avverget.

Det ene huset som brant i går er fra 1897, året da den store bybrannen la nesten hele Levanger by øde. Å tenke seg at det skal kunne skje igjen, er vanskelig. Men, er det utenkelig? Det er faktisk ikke det om vi ser på brannhistorien ikke bare i Levanger, men i andre små og store norske byer. Det var like utenkelig i Lærdal i januar 2014, der 60 bygninger ble skadd i brannen som spredte seg så raskt i sterk vind.

Må forebygge. Det er så godt som umulig å forsikre seg totalt mot brann, selv i trehusbyer som Levanger. Det er så mye forskjellig som utløse en brann. All verdens forebygging kan være bortkastet om det utenkelige skjer. På den annen side; Gårdeiere, brannvesen og myndigheter bør likevel gjøre alt som står i deres makt for å unngå at det skjer. Målet må i alle fall være å unngå at branntilløp sprer seg og fører til store katastrofer. Spørsmålet vi bør stille etter det som skjedde på mandag, og som har skjedd før i andre byer, er om de tiltak som er nødvendig for å begrense en mulig skade er satt i verk?

Det er nesten en skjebnens ironi at formannskapet ble orientert om brannsikkerheten i trehusbyen sist onsdag. Byantikvaren har utarbeidet en brannsikringsrapport som går gjennom og analyserer sterke og svake sider på dette området. Her kommer det fram at det fortsatt er mange tiltak som bør gjøres i Levanger før man kan si seg helt fornøyd med tingenes tilstand. Jeg har ikke lest rapporten det henvises til. Jeg forholder meg til artikkelen i dagens avis. Der framgår det at det for det meste blir satset på holdningsskapende arbeid og informasjon. Det er i mindre grad forpliktende oppfølging og krav knyttet til bygg som har mangler som burde vært utbedret. Det kom et varsko på mandag. Det kan nok være lurt å ta en ny gjennomgang og spørre seg om bør legge lista litt høyere og stille noe strengere krav enn det som er gjort så langt?