I flere år har det vært ganske stillstand med boligbygging her, fordi stat og kommune ikke har vært enige om planovergangen i sentrum. Jernbaneverket, det som nå heter Bane Nord, satte foten ned for ytterligere utbygging i påvente av at det ble en planfri overgang over jernbanen. De ville ikke ta ansvar for flere innbyggere til å krysse jernbanen enn de som allerede er bosatt i området. Derfor leverte de i 2014 en innsigelse på de planene som kommunen ønsket i Skogn. Det er ikke bygd en bolig i dette området etterpå. Og det har vært høyst usikkert når Bane Nord var villige til å fire på sine standpunkt.

Kommunen synes dette var å gå altfor langt. Særlig med tanke på at Bane Nord også framsto som en bremsekloss i forhold til å få noen bindende avtaler med kommune og fylke om bygging av en planfri overgang. Her har lokale og regionale myndigheter strukket seg langt i sin vilje til å bidra med penger. Staten, som er den som har mest penger å rutte med, har framstått som en gnier. Når det attpåtil førte til full stopp i utviklingen på Skogn var det ikke noe rart at det har vært både hoderysting og sterke reaksjoner fra lokalmiljøet.

Det nytter. For en lekmann er det uforståelig at offentlige myndigheter steller seg slik at de står mot hverandre i et sånt spørsmål. Samtidig kan det også argumenteres begge veger. Dagens planovergang med bom blir sett på som en sikkerhetsrisiko, i forhold til en planfri løsning. Særlig med tanke på alle feil som har opptrådt jevnlig ved denne jernbaneovergangen. Men Bane Nord blir litt «bukk og havresekk» når de på den ene siden er opptatt av sikkerheten, mens de på den andre siden ikke er villig til å finne en snarlig løsning.

Det er godt å se at en overordna statlig myndighet, altså Kommunal- og moderniseringsdepartementet, har vært villig til å overprøve Bane Nords vurderinger. De har godkjent kommunens reguleringsplan, og trosset de innsigelsene som Bane Nord har kommet meg gjennom flere runder. Saken er i så måte et eksempel på at det nytter å stå på, selv om motstanden er en høyere myndighet som framstår som veldig trassig. For Skogn er gårsdagens avklaring viktig. Det var også på høy tid at den kom.