Denne flotte byen/kommunen Levanger har i den senere tid fått bryne seg på mange utfordringer og hendelser. Mange gode tiltak er på gang (SLT, skape uro i rusmiljøene, minne foreldrene om ansvar, styrking av politiet mm).

Jeg er ingen ekspert hverken på kriminalitet eller ruspolitikk, men har en viss erfaring fra kultur- og ungdomstilbud. Fra midten av 1980-tallet kom vi i Stjørdal i gang med et aktivitetstilbud for ungdom i Gråtta (i lokaler under kinoen/samfunnshuset), noen år senere flyttet til det gamle E-verksbygget, deretter i nabolokalet til biblioteket. Ungdomstilbudet Carbon i Kimen åpnet samtidig med resten av kulturhuset for snart tre år siden.

Stjørdalspolitikerne satset for 30 år siden på å ha et åpent tilbud for ungdom nesten alle kvelder i uka, 2-3 fast ansatte fagarbeidere/ildsjeler. Dette er fulgt opp i alle år. Stjørdal har heller ikke unngått uroproblemer, men kanskje i mindre grad enn sammenlignbare kommuner.

Det er aldri for sent å komme i gang, men man må tørre å satse – også langsiktig. I lengden blir reparasjonene veldig kostbare, og tragediene i familiene voldsomme.

Jon-Anders Myrvang

Kultursjef 1986-2005