Inntrøndelag tingrett slår fast at Anne B. Ulvin ble forbigått da hun ikke fikk en sjefsjobb i Trøndelag politidistrikt i fjor sommer. Til tross for at den daværende lensmannen i Levanger var innstilt av politimesteren, var det et enstemmig ansettelsesråd som valgte å gi jobben til lensmannen i Steinkjer, Snorre Haugdahl. Anne B. Ulvin sier at hun ikke føler seg som noen vinner, selv om hun har vunnet fram i en rettssak mot Staten. Hun ville aller helst ha vært den foruten. Det er forståelig, da enhver kan tenke seg belastningen som følger av å ta en slik kamp mot egen arbeidsgiver og kolleger.

Har et forsprang. På generelt grunnlag er det ikke vanskelig å se at menn fortsatt har et forsprang når det kommer til lederjobber. Det gjelder uansett virksomhet, og om det er i privat eller offentlig sektor. Det er nok flere grunner til at det blir sånn. En handler om å velge en kandidat som ligner på en selv. Når på papiret bedre kvalifiserte kvinner blir forbigått, er det ofte etter en skjønnsmessig vurdering. Ikke direkte målbare egenskaper blir veid tyngre enn det du kan lese ut av en CV.

I Anne B. Ulvins tilfelle var det et mannsdominert ansettelsesråd som snudde om på politimesteren innstilling. De mente at mannens gjennomføringsevne var større enn kvinnens. Det var de personlige egenskapene som vant fram da Snorre Haugdahl ble vurdert som bedre skikket til stillingen enn Anne B. Ulvin.

Pyntet på CV-en. Det er verdt å merke seg at ansettelsesrådets skjønn ikke ble trukket i tvil av tingretten. Retten mener de var i sin rett til å vurdere søkernes personlig egenskaper. Når Anne B. Ulvin vant fram skyldes det ikke skjønnet som ble gjort i forhold til personlig egnethet, men først og fremst rettens vurdering om at det ved ansettelse i det offentlige gjelder et prinsipp om at den best kvalifiserte skal tilbys stilling. Snorre Haugdahl underslo i sin CV at han ikke hadde fullført lederutdanning ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Hvis det hadde vært kjent er det rettens mening at Ulvin hadde fått jobben.

Anne B. Ulvin føler seg ikke som en vinner. Jeg synes hun skal det. Hun har all grunn til å innkassere dommen som en seier. Da snakker jeg ikke bare som en personlig seier, men dommen kan også leses og forstås som en seier for kvinner innenfor en tradisjonell mannsdominert politietat.

Det viktigste i den forbindelse var at Ulvin ikke ga seg, men tok opp kampen. At hun vant fram kan gjøre det litt lettere for kvinner som kommer etter henne.

(Leder i Innherred 7. juli 2018)