Hva slags sentrum ønsker vi å ha?

Det var en interessant betraktning Maija Skille hadde i avisa lørdag, synes Anja H. Helland.
Debatt

Et innlegg som for øvrig ble delt en del og diskutert på sosiale medier i helga. Skille ville motbevise at sentrum i Levanger er dødt, og tok med seg sin datter på en runde en solskinnslørdag nylig.

Sentrum er jo levende

En solskinnslørdag for noen uker siden tok jeg med 4-åringen min til sentrum for å tilbringe noen timer der.

Hennes konklusjon er at det er mange muligheter i sentrum, bare man benytter seg av dem.

Det kan være lett å grave seg ned når man først begynner å legge merke til alle de tomme butikkvinduene i Levanger sentrum, og fokuserer på alle de tilbudene man ikke finner. For det er ingen tvil om at det er et stort potensial, som det så fint heter, og god plass til mange flere butikker. Nettopp derfor var det en fin påminner fra Skille på alt det vi også kan finne.

Det finnes lyspunkter. Lyspunkter i form av nyetableringer finner man heldigvis også, som Christina Olavsdatter Sundes urokkelige tro på sentrum, og hennes butikk Tanta på Bakklandet. Og Erik Strugstad som har sånn tro på Brygga at han åpner igjen dagen etter konkursen. For ikke å snakke om alle de butikkene som har vært i sentrum i mange år og fortsatt mener det er liv laga for dem der.

Mye er gjort for å legge til rette for trivsel og aktiviteter både i Verdal og Levanger sentrum de siste årene. Det er rustet opp parker og lekeplasser, som trekker mange folk til seg, og det arrangeres ting her med jevne mellomrom.

Vil løfte frem bakgårdene. I Levanger har kommunen også et prosjekt i samarbeid med gårdeiere, hvor man vil løfte frem bakgårdene. Tanken er å skape flere møteplasser, slik biblioteket er et av de beste eksemplene på i dag. Flere gårdeiere er heldigvis sitt ansvar bevisst, tar vare på gårdene, og har utleiepriser det går an å starte butikker på.

Jeg vil tro de fleste av oss ønsker å ha muligheten for et sentrum med butikker og handel. Det er med å gjøre byene våre mer attraktive både for oss selv og for dem som kommer hit. Men det hjelper ikke med tilrettelegging og prosjekter hvis det ikke blir brukt. Er det slik at vi ønsker et levende sentrum, så er det bare en soleklar ting for den jevne innbygger å gjøre: Vi må bruke det sentrum vi ønsker liv og røre i.