Sommerferien som forstørrelsesglass

– Har du det vanskelig i hverdagen, oppleves det sterkere i ferien, påpeker den assisterende redaktøren i dagens leder.
Debatt

Den kommer hvert år, diskusjonen om hva som er en fullverdig ferie for barn. De som mener man bør reise bort for å ha opplevelser å snakke om når sommerferien er over – og de som mener det holder lenge å være hjemme og bruke de mulighetene nærområdet gir oss. Og ikke minst, som mange fremhever, at kanskje det aller viktigste er å bruke tid sammen med barna.

Men det er stor forskjell på å kunne velge mellom det å dra på ferietur eller å ha hjemmeferie, og det å ikke ha det valget. Da vil det lett føles ekstra belastende når man ser hva «alle andre» gjør i ferien. Det krever dessuten ganske mye kreativitet og overskudd for å fylle en lang ferie med kun gratis aktiviteter.

Følelser forsterkes i ferien. Kristin Oudmayer som jobber med prosjektet «Den ene» i Unicef sier det godt: «For det er et faktum at når daglige rutiner og viktig menneskelig kontakt bortfaller over lang tid, så kan ensomheten og andre problemer man har kjennes sterkere. Istedenfor å fnyse av de som gruer seg, vær klar over at ferien på mange måter er som et forstørrelsesglass for både voksne og unge: Opplever man mye og har det bra, så forsterkes gjerne denne følelsen i sommerferien. Har du det vanskelig i hverdagen, så oppleves det enda sterkere i ferien. Mange jeg snakker med forteller at de er fryktelig skamfulle og har det vanskelig, ikke bare fordi de ikke kan reise på ferie, men også fordi de ikke har overskudd og initiativ til å gjøre ekstraordinære ting hjemme i ferien.»

Kan vi få til et bedre tilbud? Frivillige organisasjoner som tilbyr ferieopphold til barn og barnefamilier opplever en enorm pågang. Røde Kors har for eksempel 4.700 ferieplasser i år.

Disse barna har litt av hvert å fortelle når de kommer tilbake på skolen etter sommerferien

Zuccarellostiftelsen og Rema 1000 gir denne uka 50 barn gode opplevelser på Tautra, og i dag kom både Mats Zuccarello og andre idrettsprofiler på besøk.

Det er mer enn i fjor, men likevel ikke nok. Fortsatt står flere tusen i kø. Nå snakker flere politikere om å få en bedre oversikt over hvem som tilbyr ferieopphold og også om det går an å støtte dette økonomisk. En slik samordning og et tettere samarbeid med frivillig sektor høres ut som et steg i riktig retning. Da kan man kanskje få til enda mer. Det er store forskjeller i velstands-Norge og det er ikke barnas skyld. Og ingen er tjent med at barn føler på utenforskap.